Też myślałem, czy to nie chodzi o trwałość pompek, ale im raczej nie robi aż tak wielkiej różnicy temperatura medium - a poza tym trudno mi sobie wyobrazić, żeby producent aż tak bardzo troszczył się o mój portfel
W opisie na karcie katalogowej jest napisane, że w wersji z pompką na zasilaniu temperatura powrotu może być niższa niż zakładana stanowiąc wypadową temperatur z krótkiego obiegu i powrotu obiegów grzewczych. Chyba do mnie wreszcie dotarło, dlaczego - zawór wypuści zadaną temperaturę, a ona następnie rzeczywiście zmiesza się z temperaturą powrotu. To jednak i tak lepiej, niż gdyby w ogóle go nie zastosować. Do tej pory rolę krótkiego obiegu pełnił u mnie obieg z bojlerem i też było dobrze.
Zastanawia mnie natomiast - i tego jeszcze nie rozumiem - dlaczego nie można umieścić zaworu ATV tak jak na pierwszym rysunku, a pompki tak jak na drugim, czyli taki misz-masz obu rozwiązań. Nie czuję się przymuszony do stosowania takiego rozwiązania, zastanawiam się już właściwie z czystej ciekawości, bo tak luźno o tym myśląc, to to rozwiązanie powinno działać całkowicie prawidłowo