Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.12.2023, 01:09   #1087
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
U mnie ostatnie dwa miesiące to koszt jakichś 400 zł za grzanie 160 m2, przy ok. 21,5-22 stopniach, ale tego nie ma sensu porównywać, bo palenie gazem to zupełnie inny komfort niż drewnem i to trzeba uwzględnić w porównywaniu co jest bardziej atrakcyjne.

Kupiłem za to dwie tony brykietu torfowego na największe mrozy - to jest naprawdę świetny wynalazek. Kosztuje połowę tego co węgiel, dymi bardziej niż drewno, ale również znacznie mniej niż węgiel, a daje porównywalną ilość ciepła i co najważniejsze - wymaga u mnie podkładania po 12 do nawet 16 godzin w zależności od potrzeb (ciepło w dużej ilości daje przez 8-10 h, potem kolejne ok. 4 kaloryfery są letnie, a żar utrzymuje się jeszcze kolejne kilka h). Zużycie u mnie w opcji "ultra-mrozy" i paleniu na okrągło może dojść do maks. 30 kg/d (ale to założenie dla -20, takie coś może trwać tydzień a nie miesiąc), co i tak daje hipotetyczne zużycie na poziomie niespełna tony i 750 zł na miesiąc. Bardziej realny wydaje się pełen kwartał palenia tylko tym i koszt ok. 1100 zł/2 m-ce w najzimniejszym okresie - i to jest dla mnie fajny konsensus pomiędzy całkowicie bezobsługowym gazem a tanim drewnem.

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post