Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.12.2023, 23:09   #3302
KaiQ
Guru

Data rejestracji: 23.07.2018
KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
@KaiQ
Miałem to samo. Zmień w karcie Settings pozycję Windows 10 Features na "Windows 10" i CSM Support na "Disabled". Nie pamiętam już na 100%, czy zmiany wymagały tylko te dwie opcje, ale wydaje mi się, że tak. Jeśli nie, to daj znać, będziemy szukać dalej

@Seku
Grzeniu ma rację, mam Z590 kupioną w tej samej promocji (ma skubany pamięć ), stąd te różnice w BIOS
Hejka.
Kolego @Jarson, jak widać muszę wrócić do tematu.
Więc, w ostatnim odcinku:

1. Zakupiona była nowa płyta Gigabyte Z590 Aorus Ultra
  2. Zakupiony CPU i5-11600K
Reszta podzespołów sprawna bo testowana i używana w innych jednostkach.

Podczas składania okazało się że komputer nie che opuścić BIOS i się resetuje jak tylko miała by się zmienić rozdzielczość na większą.
Pierwsze oskarżenie padło na MOBO, (bo nie miałem wcześniej przypadku uszkodzonego zintegrowanego GPU w CPU) i ta została wysłana na reklamację. Wróciła ze stwierdzeniem że wszystko z nią OK, a jedyne co doraźnie miałem zrobione to downgrade BIOS do wcześniejszej wersji.

Jak już miałem pewność że komputer z dedykowanym GPU działa normalnie to niedawno (w końcu) wysłałem CPU na serwis.
Po pewnym czasie otrzymałem wiadomość, że produkt nienaprawialny, i albo zwrot pieniędzy, albo wymiana. Tutaj mnie interesowała tylko druga opcja.
Dostałem niby nowy CPU, (naklejka była odklejona bez większych uszkodzeń więc pudełko było na pewno otwierane - to zauważyłem dopiero w domu)
Skontaktowałem się z Intelem by się upewnić jak zweryfikować czy czasami w serwisie nie oddali mi nowego pudełka ale ze starym CPU, bo programowo numeru seryjnego nie można odczytać (bios nie wyświetla, CPU-Z, HWInfo milczą)
Sprawdziłem i wiem że przynajmniej dostałem ten procesor co opisany w SN i ID na pudełku (nie było podmiany). Tutaj niestety komputer ma chyba jakiś konflikt serologiczny bo objawy tak jak z pierwszym CPU. Z dedykowaną grafiką się uruchamia, ale jak tylko wyciągnę kartę graficzną to nie wejdę nigdzie poza BIOS. Linuksy też się na starcie zatrzymując pokazując jakieś błędy z pamięcią.

ustawienia BIOS jak w sugestii na górze... Albo mam takiego pecha, i ta płyta ma uczulenie na te procesory, albo dostałem drugi procesor z usterką. Pozostaje mi jeszcze aktualizacja BIOS i ku***a nie wiem co dalej. Niestety nie mam innego CPU ze zintegrowaną grafiką.

... jakieś pomysły?
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post