jeśli masz opcję podłączyć wszystkie dyski jednocześnie i w żadnym (prócz tego na M.2) nie wprowadzać zmian, to czego się bać?
Pobierasz darmowy do prywatnego użytku Macrum Reflect i w locie klonujesz dysk, który chcesz zmigrować. Spójrz jednak wcześniej na kolejność dysków w BIOS bo i tutaj taką po podmianie będziesz musiał zachować. Jeśli masz 2 systemy operacyjne to tym bardziej. Plik rozruchowy NTLDR z tego co pamiętam tworzony jest na partycji ostatniego systemu operacyjnego, który jest instalowany i przy komplikacjach idzie go odbudować. Gdyby Ci nie poszło, to zawsze możesz wyciągnąć dysk M.2 i przywrócić poprzednią konfigurację.
BTW.
Większość Linuksów podczas bootowania w trybie live oferuje wystartowanie z poprzedniej poprzedniego OS (już zainstalowanego) lub nawet pozwala znaleźć inne systemy operacyjne, które jednak nie startują z jakiegoś powodu.
Bardzo dawno temu bawiłem się w instalację kilku systemów jednocześnie i za zboczenie uznaję sytuację jak na jednej jednostce miałem 5 OS. Mam nadzieję że czegoś nie przekręciłem