Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.05.2003, 18:29   #2
simensm35
Bywalec

Data rejestracji: 10.08.2002
simensm35 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Uziemnienie komputera...

Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
Dzisiaj zauważyłem dziwną rzecz ...w czasie pracy komputera, gdy lekko dotykałem zewnętrzną częscią dłoni obudowę komputer czułem lekkie swędzenie co oznacza ,że na mojej obudowie jest napięcie...!!!

Postanowiłem go uziemnieć i podłączyłem obudowę z kaloryferem ...gdy podłączałem już kabelek do śrubki mocno iskrzyło...hmmmm :o
Może ktoś wie skąd mam takie napięcie na obudowie...?
I czy dobrze że go uziemniłem...?

.................Pozdrawiam
1.Według mojej wiedzy nasze komputerki biurkowe(fajna nazwa)zaopatrzone są w zasilacze impulsowe(beztransformatorowe)o dużej wydajności prądowej przy stosunkowo małych wymiarach.Jako że na tych zasilaczach występuje napięcie niebezpieczne dla życia muszą być "z mocy prawa" zerowane.Ponieważ obudowa zasilacza połączona jest z trzecim przewodem ZERUJĄCYM przewodu zasilającego a ta styka styka się z obudową kompa,każde przebicie lub ładunki statyczne powinny być odprowadzone tym trzecim przewodem do zera sieci energetycznej.
2.Łaskocze cię w łapki jak dotykasz obudowy,to znaczy że gniazdeczko zasilające lub przedłużacz nie ma kołka zerującego albo ma ale jest nie podłączony.
3.Starsze instalacje elektryczne wykonywane były jako dwuprzewodowe:faza(czarny lub brązowy)i zero(zawsze niebieski!).W gniazdku z kołkiem właśnie ten kołek jest połączony z zerem(tym niebieskim przewodem).W razie jakiejś draki cały ładunek elektryczny odprowadzony jest trzecim przewodem w kabelku zasilającym do kołka i dalej do zera sieci i wywala bezpiecznik.
3.Nowsze sieci muszą być(wymogi UE) wykonywane jako trójprzewodowe:faza czarny lub brązowy,zero niebieski,i trzeci przewód-zerujący-zawsze żółto-zielony podłączony do kołka zerującego.Ten trzeci przewód spełnia taką samą rolę jak niebieski w sieci dwóprzewodowej,ale o wiele trudniej o pomyłkę.
Teraz wyobraź sobie co się stanie,gdy sąsiad w łazience mając gniazdko bez kołka i pralkę co "łaskocze",połączy jej obudowę z kaloryferem bo tak będzie najwygodniej?Pełne napięcie zasilania pójdzie na kaloryfer,sąsiad tego nawet nie zauważy a ty możesz unowocześnić kompa po wymianie wypalonych bebechów.Oczywiście tak nie musi się stać,ale poco kusić los?Radzę sprawdzić gniazdka i przedłużacze-wystarczy do tego śrubokręt z neonówką,a jak nie to znajomy maniak elektroniki wyjaśni ci co i jak.
Pozdrówka, simensm35
simensm35 jest offline   Odpowiedz cytując ten post