Zgadza się moje gniazdo jest bez bolca(PE),czyli nie miałem uziemionego komputera.O ile mi wiadomo w każdym obiekcie budowlanym stosuje się połączenia wyrównawcze które łączy się ze sobą częsci przewodzące takie jak np.Przewód ochronny obwodu rozdzielczego(PE),główną szynę czy zacisk uziemiający,rury i inne metalowe urządzenia,metalowe konstrukcję.Tak więc czy to kołek w gniazdku czy też kaloryfer to to samo, bo to i to są razem gdzieś tam w piwnicy połączone i uziemione...czywiście jeśli te połączenia są sprawne....
A jeśli chodzi o sąsiada to jeśli niebezpieczne napięcie znajdzie sią np.na koloryferze ,to już będzie typowe zwarcie między przewodem skrajnym(faza) a ochronnym(PE). Obwód się zamknie i wróci do jego bezpiecznika i go wyrzuci...

Oczywiście im mniejsza impedancja pętli zwarciowej tym lepiej (Sprawność obwodu ochronnego).
Myślę ,że to dobre rozwiązanie bo bezpieczne dla życia ...wyobrażmy sobie jakby nie miał uziemionej pralki i wszedł na boso i dotknał by jej gdyby było na niej pełne napięcie ...ufffff

A tak ma uziemioną i gdy znajdzię się na niej niebezpieczne napięcie to zadziała samoczynne szybkie odłączenie urządzenia (bezpiecznik).
.....................