@KaiQ
Jak tam u Ciebie, dowiadywałeś się, jak to w tym roku wygląda?
Pytam, bo ja nie jestem na bieżąco, a z tego co pamiętam z mojego kotła oficjalnie mogę korzystać do lipca tego roku (2006 rok, I klasa). Oczywiście moje poglądy się nie zmieniły - powinienem raczej dostać laurkę, że palę sezonowanym, świetnie wysuszonym drewnem a nie węglem czy gazem. Natomiast nie będę donkiszocić, po prostu kocioł wymienię, bardzo po cichutku napomknę, że nawet z malutkim zadowoleniem, bo jednak do tych nowoczesnych pieców zgazowujących drewno trzeba zaglądać raz na 12 godzin, a jak się ma przyzwoity bufor to po jednym rozpaleniu i ewentualnie jednym dołożeniu ma się spokój na kolejną dobę.
Natomiast nie uśmiecha mi się inwestycja 15k zł, a to takie rozsądne minimum na kocioł plus bufor, jakby założyć że prace instalacyjne zamkną się w ok. 3 k zł. A coś mi się tam kołacze po głowie, że tak jak kilka lat temu można było dostać z Czystego Powietrza dofinansowanie wybiórczo - jak jest dostęp do gazu w okolicy to tylko gaz - tak teraz ponoć trochę odpuścili i byle źródło ciepła było 5. klasy, to można sobie wsadzić co się chce?
Tak jak powyżej rozumiem zapisy obecnej wersji programu, które są podane w internecie, ale to nie jest napisane wystarczająco jasno, żeby ufać zapisom. Pamiętam, że już kiedyś pojechałem do biura CP w Lublinie przy okazji jakiegoś wyjazdu i zobaczyłem ciekawy obrazek - kolejkę wkurzonych petentów, w tym gościa, który wyszedł z biura rzucając nieomal groźbami karalnymi w kierunku urzędników, bo w dokumentach przeczytał jedno, dowiedział się mniej więcej to samo, a jak złożył wniosek to okazało się, że jest zupełnie inaczej