Mój przypadek z taśmami jest zadziwiający a więc zaczynamy.
Podłaczylem hdd główne jako master primary spawarę jako secondary master dalem via hyperion i.....zaczęly się schody to znaczy:
po resecie normalnie startowal dma bylo na obu kanalach i...schody się zaczęly po zaladowaniu w win2k nero bądź aspi....tzn pojawil się problem z ntdll i ladny komunikat exploit. Więc podpiąlem spawarę jak slave secondary...i normalnie chodzi wszystko i nie ma problemow. Z kolei jak bylo hdd na primary master i spawara secondary master to był zawsze błąd parzystości i dopiero po wywaleniu dma z dysku chodzilo normalnie albo gdy właczylem po każdej aktualizacji nero tryb debugowania bios wykrywa dysk jako udam i spawarę jako dma i na 100000% mam mostek pólnocny ktory obsluguje dma. jeszcze ciekawsze problem jest tylko po właczeniu dysku jako master pprimary i spawary jako secondary maser co śmieszniejsze na cabel select slave spawara i dysk chodzą w dma bez tego komunikatu exploit ntdll dalem sp 3 i ponad 80 mega poprawek i nic

więc chyba nie mogę mieć 2 urządzeń w dma na kanale primary master dysk i secondary master spawara bo się gryzą.