heh... 60 zeta z plyte muzyczna jest przesada - jesli kaseta kosztuje 25 to cdek tez moze (koszt produkcji cdeka jest mniejszy) - i za 25 zeta moge kupowac tylko oryginaly i nawet nie pomyslec o necie (inna sprawa ze powinna byc mozliwosc LEGALNEGO sciagania probek nagran - nawet KIJOWEJ jakosci - gdybym mial taka szanse to nigdy np. nie kupilbym plyty AAA lub BBB
gry to inna sprawa
dostepne powszechnie wersje demo (nieliczne wyjatki neistety) pozwalaja dosc dobrze wybadac gre - czy ona nam 'lezy' czy nie - od dawna nie zassalem pirackiej gry - po wersjach demo wiem czy bedzie mi sie ona podobac czy nie (niestety ostanio nagminne jest wypuszczanie dem multiplayer co utrudnia testowanie) - i tak kupilem Medievala, Generalsow, q3 (morrowinda nawet nie testowalem bo dostalem w prezencie) - gry razem kosztowaly mnie ~350 zeta - a gram w nie od roku albo i dluzej i wiem ze jeszcze troche pogram
w najblizszym czasie zainteresuje sie postalem2, homeworldem2 i KOTR
ale to ja.. a ja zawsze bylem dziwny
czemu polska jest w czolowce? odpowiedzmy sobie...
kto z was ciagnie z netu WSZYSTKO co mu w lapy wpadnie i nie instaluje tego nawet (o uzywaniu nie mowiac?)? kto uzywa photoshopa do podstawowych przerobek graficznych? (kiedy do wiedzy i potrzeb wystarczaja darmowe narzedzia - bo zrobienie avatarka czy banera nie wymaga photoshopa ktorego opcje wykorzystujecie w 3%)
kto sciaga kazda gre jaka tylko zlapie na sharereactorze tylko po to zeby ja nagrac i nigdy nie odpalic albo wypalic, zainstalowac i wywalic? [filmy moge zrozumiec - tylko wybitne dziela zasluguja na powtorne obejzenie - choc to tez jest 'be']
zakladam ze wiekszosc wykonuje powyzsze czynnosci... powodem jest polska mentalnosc sugerujaca ze 'rezim jest zly' i ze okradanie wladzy jest dobre, drugim czynnikiem bezmyslna pogon za nowoscia a trzecim porywanie sie z lopata do mieszania herbaty...
to plasuje nas w czolowce - na ROWNI z wygorowanymi ceniami niektorych produktow (bo uwazam ze ceny gier NIE sa wygorowane - sredio 130 za DOBRA gre to jest uczciwa cena - a kto ci karze kupowac gnioty?)
a teraz mnie pobijcie