Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.10.2024, 00:52   #11037
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@Grzeniu
Racja, tylko że gdybym był w pełni zadowolony z łańcuchów Stihla, które kupowałem ostatnio, to w życiu nie pomyślałbym kupować kilku sztuk tanich.

U mnie to było tak, że rok temu moja stara Husqvarna zaczęła gasnąć po rozgrzaniu (szybki serwis czyli wymiana świecy, filtra paliwa i kilka drobnych poprawek nie wystarczyły), a akurat miałem drewno do zrobienia więc na szybko kupiłem marketówkę za 450 zł. Pilarka o dziwo zaskakująco dobra (liczę się ze słabszą trwałością, ale komfort pracy naprawdę jest ok), przy czym dokładnie tak jak piszesz, oryginalny łańcuch był słaby, póki był fabrycznie ostry ciął bardzo ładnie, co i tak trwało dobre kilka metrów, ale jest za miękki i tępi się trochę za szybko, a niestety rozciąga jeszcze szybciej.

W tym roku kupiłem 21 metrów drewna (liściaste, sporo olchy, po trochę dębu, brzozy), czyli zapas na ponad 2 lata, być może z nowym kotłem na 3. Nie zamierzam trzymać łańcuchów do końca zębów, po nadmiernym rozciągnięciu - kosz. Jeden markowy przy regularnym ostrzeniu powinien tyle objechać, przy czym przynajmniej raz warto byłoby dać go w takim przypadku do ostrzenia (teraz pewnie z 15-20 zł), albo samemu naostrzyć czymś profesjonalnym a nie pilnikiem na taborku. Jeśli te pięć tanich wystarczy na pocięcie tej samej ilości to już będzie z grubsza ok. Jeśli zużyję mniej bo na przykład będą się rozciągać rozsądnie a zgrubne ostrzenie będzie miało sens - tym lepiej. Sam się zastanawiam jak będzie, ale myślę że eksperyment jest na tyle tani, że mogę sobie na niego pozwolić

Sam też nigdy nie miałem widiowego łańcucha, ale szkoda by mi było zakładać go zarówno na marketówkę, jak i na starą Husqvarnę (chyba że po wymianie prowadnicy i zębatki napędowej, ale to już kolejne kilka stówek). Natomiast od wielu lat używam zwykłych łańcuchów Stihla zakuwanych na miejscu i będę miał porównanie (oczywiście dam znać, co moim zdaniem wypadnie lepiej )

Ostatnia i lulu...

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post