|
Uszkodzenia warstwy ochronnej blu-ray. Wykazanie, że płyta z grą działa lub nie
Kupuję czasami gry przez internet na różnych serwisach ogłoszeniowych itp.
Niestety spotkała mnie kilka razy niemiła niespodzianka, że używana gra a dokładnie płyta (nośnik blu ray) miała być w stanie idealnym/bardzo dobrym bez rys... Zdarza się, że płyta jest porysowana od strony nadruku czyli ma na tej warstwie ubytki. Ubytki mogą być małe np. do 1mm (kropka) albo większe 2-3 mm i większa nieregularnego kształtu albo kilku cm kreski, jakby ktoś sobie długopisem/nożem zrobił rysy ale cienkie i od strony nadruku. Zazwyczaj ciężko to zauważyć od razu nawet nagrywając rozpakowanie, jedynie patrząc pod światło.
Niestety zgłaszając taką wadę do obsługi serwisów ogłoszeniowych spotkałem się z odrzuceniem reklamacji (nie zawsze). Ostatnio osoba zajmująca się takim zgłoszeniem uznała, że przedmiot jest używany a więc może posiadać ślady użytkowania (pomimo opisu bardzo dobry/idealny) i zażyczyła sobie, żebym przysłał filmik pokazujący, że płyta/gra PlayStation PS4/PS5 nie działa.
Podsumowując problem moje pytanie - jak takie wady wpływają na żywotność płyty? To, że gra się zainstaluje nie znaczy, że dalej nie będzie problemów z odczytem danych, z takiej wadliwej płyty? Jak takiej pani z obsługi serwisu wykazać, że płyta działa lub nie działa - piszemy o płytach z oryginalnymi grami playstation/xbox?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.
|