|
At first I wanted to create a new thread, but then I found this post. Recently I needed to copy something from an old CD, it took quite a while but everything was copied (about 500MB). I looked and saw that the CD-R was burned in 2001, which is 24 years ago. That is twice as long as was claimed at the time (about 10 years). The recording layer is in perfect condition, no major scratches. This is a CD-R Verbatim 1-16x Metal Azo 650MB.
I was wondering what the oldest fully readable CD-R or DVD-/+R other users have? Can anyone share about this in 2025?
----------------------------------------------------------------------------------
Najpierw chciałem utworzyć nowy thread, ale potem znalazłem ten post. Niedawno potrzebowałem skopiować coś ze starej płyty CD, trwało to dość długo, ale wszystko zostało skopiowane (około 500 MB). Zauważyłem, że ta płyta CD-R została nagrana w 2001 roku, czyli 24 lata temu. To dwa razy więcej niż twierdzono wówczas (około 10 lat). Warstwa nagrywająca jest w idealnym stanie, bez większych rys. Jest to płyta CD-R Verbatim 1-16xMetal Azo 650 MB.
Zastanawiałem się, jakie najstarsze, w pełni czytelne CD-R lub DVD-/+R mają inni użytkownicy? Czy ktoś może się tym podzielić w 2025 roku?
|