To się zgadza. Zarówno ceny NAS-ów, jak i sensowność używania serwerowych HDD. U siebie jako główny HDD używam Ultrastara DC HC510 10TB, działa, nic mu się nie dzieje. Choć trzeba przyznać, że mam też dyski o pojemności 1-2 TB sprzed nastu lat, którym też nic się nie dzieje (jeden nawet miał prawie dekadę temu bad sectory, to wywaliłem z użytku ok. 100 GB w których się pojawiły, zostawiłem tam naprawdę mało istotne dane... no i działa do dzisiaj
Co do cen elektroniki, taka sytuacja. Pracuję przy kompie, w tle YT. Włączył się randomowy film, słucham że gość
gada o nowym wzmacniaczu Unitry. No to sobie leci; słyszę, że mówi, że ludzie narzekają w komentarzach na to, że składany z chińskich części, ale przecież projekt polski, składany w Pl, no myślę sobie - no pewnie, teraz już nawet nie ma polskich podzespołów elektronicznych, to z czego niby mają składać. Słyszę, że ludziska komentują słabą jakość dźwięku, a pewnie nawet nie słyszeli i też jestem skłonny przyznać, że tak często jest.
No i słyszę, że hejt idzie na wysoką cenę, a przecież dziś koszty pracy duże, ceny części wysokie, nawet takie wycięcie panelu z amelinum to nie tania rzecz - no i tak wstępnie pomyślałem, że skoro gość co ma kanał tak mówi, no to może wie, co mówi. Dla pewności pomyślałem (bo nie wspomniał) ile to ta "nie taka wysoka cena", co to na nią narzekają wynosi... no rzesz qrfa jego mać, ten wzmacniacz (Unitra Whs-805) został wyceniony na 19 999 zł
Nie interesuje mnie, czy to dobry czy bardzo dobry sprzęt, nie interesuje mnie, że ma słitaśne wskaźniki wychyłowe, jeszcze bardziej słitaśne przełączniki które jeśli przełączamy je pilotem również się fizycznie poruszają (fajny efekt, ale cewki dzisiaj kosztują grosze), dla mnie ta cena to absurd ocierający się o produkty audiofilskie. I niech sobie kto chce kupuje, ale niech mnie jednocześnie nie próbuje przekonać, że to jest cena adekwatna do kosztów produkcji, bo aż tak durny to ja jednak nie jestem.
No i podobnie jest z dyskami sieciowymi, choć trzeba uczciwie przyznać, że tutaj aż tak producenci nie odpłynęli
A tymczasem u mnie pizza i