Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.12.2025, 08:42   #1
wilsonyou
Data rejestracji: 11.12.2025
wilsonyou w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Crossflash Pioneer PR1ME-L

Przepraszam, nie znam języka polskiego, więc użyłem tłumacza, aby wyrazić moje myśli.
Posiadam nagrywarkę z serii Pioneer PR1ME, z której korzystam od pewnego czasu i nagrałem już kilka płyt. Wiem, że Pioneer ma również napęd z serii MC (PR1ML), który nie nagrywa płyt, ale służy do testowania jakości nośników. Chciałbym wykonać crossflash z wersji ME na MC, aby móc sprawdzić jakość płyt, które już nagrałem.

Odkryłem, że oba modele korzystają z tej samej architektury sprzętowej SAT 8801, różnią się jedynie identyfikatorem (ME to ID87, MC to ID88). Uważam więc, że crossflash powinien być teoretycznie możliwy.

Udało mi się wyodrębnić firmware kernel oraz normal z oficjalnego instalatora (BDX-PR1MC-L_FW105EU). Następnie spróbowałem za pomocą modyfikacji assemblera pominąć sprawdzanie modelu w programie aktualizacyjnym. Ostatecznie udało mi się wgrać jedynie kernel (ponieważ po zmianie ID urządzenie rozpoznawane jest jako PR1ML), ale napęd nie uruchamia trybu normal. Podejrzewam, że kernel zawiera dodatkową logikę weryfikującą.

Próbowałem wielu metod — włącznie z napisaniem własnego narzędzia flashującego w Pythonie — ale bez sukcesu. Chciałbym prosić Was o pomoc. Czy ktoś wie, jak można prawidłowo przeprowadzić crossflash? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki!

Drive Information:

Model Name : PIONEER BD-RW BDE-PR1MEL
Firmware Rev : 1.02
Extra Info : 20/10/08
Buffer Size : 4000 kiB

Additional Drive Information:

Label Code : ----
Hardware Rev : SAT 8801
Kernel Type : ID87
Firmware Type : ID87
Kernel Version : 0000

Drive is in normal mode.

Firmware flashing support : NO
Firmware dumping support : NO

Drive Capabilities:

CD-ROM : R BD-ROM : R
CD-R : R/W BD-R : R/W
CD-RW : R/W BD-R XL : R/W
DVD-ROM : R BD-RE : R/W
DVD-R : R/W BD-RE XL : R/W
DVD-R DL : R/W HD DVD-ROM : -
DVD-RW : R/W HD DVD-R : -
DVD+R : R/W HD DVD-R DL : -
DVD+R DL : R/W HD DVD-RW : -
DVD+RW : R/W LabelFlash : NO
DVD-RAM : R/W LightScribe : NO

Drive Region Settings:

RPC Scheme : RPC-2
Current Region : 0
Changes Left : 5 (available to user)
Resets Left : 4 (available only to vendor)
Region State : Region is not set
wilsonyou jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online