|
Nie będę się rozpisywał i cytował w ilu przypadkach się jak najbardziej z Wam zgadzam, ale każdy dodał trafną uwagę.
Jak dla mnie praca zawodowa i jak by nie było administracja systemami z rozdziny M$ i dostosowywanie nowych jednostek wymusiło znalezienie rozwiązań na skróty, tam gdzie uszczęśliwiają na siłę, i tak:
1. Jeśli idzie o prawy przycisk myszy pod którym pojawia się "Pokaż więcej opcji" to tutaj na pulpicie/pliku/folderze wystarczy wcześniej wcisnąć i przytrzymać Shift, co pokaże od razu domyślne menu kontekstowe, d dodatkową opcją "Uruchom jako" - wykorzystuję do wskazania czy autoryzuję kontem domenowym czy lokalnym.
2. Tworzenie użytkownika jest meganiewygodne w wersjach systemu Home, ale tutaj pomocną dłoń wyciąga wiersz poleceń i można stworzyć plik wsadowy BAT, lub po prostu wklepując konkretne linijki kodu utworzyć lokalne konto użytkownika/administratora z nadaniem mu hasła, bez konieczności przeklikiwania się przez szereg pytań.
Tutaj dodam, że użytkownicy wersji Professional, spokojnie mogą wywołać z [Win]+[R] applet "lusrmgr.msc" gdzie stworzenie konta użytkownika i dodanie go do grupy Administratorzy to też kilka kliknięć.
Niestety większość uszczęśliwień na siłę i forsowanie konta Microsoft, wycinanie funkcji które nie były zasobożerne sprawia, że i ja coraz częściej z zalotnym spojrzeniem patrzę w stronę Linuxa. Stwierdziłem nawet że na niekompatybilnym sprzęcie dla W11, ten Linuks już na starcie zwykły użytkownikom (do zakupów, przeglądania, drukowania, płacenia rachunków itp) na prawdę w zupełności wystarczy.
... natomiast mojego rozwijanego paska nie było i nie będzie, a jak już znalazłem zewnętrzną protezę, to się okazało że nie mogę skrótu do programu uruchomić jako admin.
Jeszcze jedno. Tak podsumowując to Windows 11 zmusił mnie do nauki i szukania prostych rozwiązań, które o ile nie stworzył to zabrał. Już nawet pokazanie ikony "Ten komputer" realizuję wpisując w [Win]+[R] nazwę wtyczki: desk.cpl ,,
Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 20.01.2026 o godz. 23:26
|