Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.03.2026, 23:53   #5
grzeniu
XV1100
Zlotowicz

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No i nie wiem, czy już podać, czy jeszcze się popastwić. Jarson - jesteś cieplej, ale nadal chłodno, no może letnio.
Mówiłem, że one były blisko cen 'zachodnich'. Ówcześnie było tam nieco poniżej 2 DM/l (1,7-1,8 DM) w Reichu, w Holland ok 2 guldeny. Jak znajdziesz kursy (czarnorynkowe) z np. 81 to już prawie będziesz na miejscu. To trochę tak, jakbyś chciał porównać cenę paczki fajek w kraju i nagle zaczął kupować i palić na 'zachodzie'

Dodam/przypomnę, że to, teoretycznie, były ceny dla zagraniczniaków, bo przecież polski lud pracujący miast i wsi miał na kartki w cenie krajowej/oficjalnej. Na dojazdy do pracy, teoretycznie, miało wystarczać, choć i tak większość miała autobusy, rowery, czy dochodziła pieszo. Robota za komuny była 'za rogiem'. Zagraniczni nie mieli kartek, no to płacili, a jak pokazał dolary to jeszcze mu się kłaniali w pas. Zresztą komunistyczni z RWPG mieli też swoje talony za jakieś tam normalne dla nich pieniądze.

Sam nigdy się nie zhańbiłem zakupem za komercyjną, przecież wtedy było tyle innych możliwości...

No to cyk