@Jarson jeśli ten cały wywód z mojego powodu to przepraszam

Nie wiem cos tak porównał OC do emerytury ale to moim zdaniem słabe porównanie ale ok.
Podam przykład co nam dało by obowiązkowe OC dla rowerzystów - wpakuje Ci taki się rowerem w samochód , po czym spitoli w długa i co mam , sam naprawiać za swoje samochód ??
Albo rowerzysta walnie w pieszego i coś pieszy czy rowerzysta złamie - to co bez złapania sprawcy zostaje ,szukanie go i w najlepszym przypadku szukanie kasy w sadzie. Jak nie to się buja.
A emerytura i zabezpieczenie rodziny to indywidualna sprawa ,która nie wyrządzi krzywdy innym , poza ew. rodzinie osoby która nie pomyślała.
Jeśli pytanie o odkładanie środków , to tez nie na miejscu, człowiek człowiekowi nie równy ale droga jest publiczna i jeden jest ubezpieczony w razie 'w' drugi nie. Dlatego cały czas uważam aby być pełno prawnym użytkownikiem drogi - płać ubezpieczenie.
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Jeśli jadą jeden za drugim, to osobówką jest to wykonalne bez zahaczania o drugi pas ruchu, oczywiście zachowując bezpieczny dystans.
|
U mnie sa drogi gdzie ciężko jednego bezpiecznie wyprzedzić i nie da się nie wjechać na drugi pas. Gdy na drugim coś jedzie to nawet nie prubuje. Miasta nie sa dostosowane dla pedalazy , u mnie ma najwiekszy szacun Jaworzno - ta ściezki mają sens , są przemyślane infrastruktura dostosowana az przyjemnie się jezdzi.
W takim sosnowcu czy Mysłowicach to np. ścieżka jest poprowadzona przy wyjazdach z posesji/terenów zamkniętych i nie ma szans wychylić się samochodem żeby nie pierylnąć rower jeśli ktoś na tym rowerze szybko jedzie. - a jak potem udowodnisz przed policja ,że ktoś na rowerze 30km/h zapitalał ...