Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.05.2026, 08:27   #15084
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
No co z wami?

A snułem się po domu, dopiero teraz odpaliłem kompa i czajnik Na dziśza planowałem sobie robotę na zewnątrz i rad jestem strasznie, bo pogoda zapowiada się zacna

Cytat:
Napisany przez romanesco Podgląd Wiadomości
Nie miałem do czynienia z indywidualnym systemem grzewczym ale biorąc na logikę, jest zewnętrzny czujnik temperatury i masz ustawiony jakiś minimalny pułap temperatury przy którym system się włącza. Ale gdybyś miał zakręcone termostatyczne zawory przygrzejnikowe no to grzejniki nie byłyby ciepłe. Ja mieszkam w bloku no i gdy mam zakręcone zawory no to grzejniki są zimne a jeśli ustawię np. na "2" co odpowiada temperaturze 17 stopni w pomieszczeniu, to gdy jest mniej no to się włączają a gdy jest co najmniej ta temperatura lub wyższa, pozostają zimne.

A po co zewnętrzny? Systemy CO najczęściej działają na podstawie jednego czujnika wewnętrznego, który steruje pracą źródła ciepła (kotła/wymiennika itp.) Kiedy temperatura wewnątrz robi się niższa od zadanej uruchamia się np. kocioł gazowy i nagrzewa instalację. Ewentualnie są możliwe wszelkiego rodzaju rozszerzenia tej logiki, na przykład systemy z osobnymi obiegami i sterowaniem w różnych pomieszczeniach, gdzie mamy już ciągle dogrzewany bufor utrzymujący zadaną temperaturę i zawory wysterowujące obieg wody/płynu do poszczególnych części obiektu.

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post