Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.05.2026, 13:24   #15087
grzeniu
XV1100
Zlotowicz

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Bo widzisz, to całkiem co innego. Ja mam dostęp do swojego kotła i mogę sobie sam zmienić temperaturę zasilania. Piec obsługuje tylko mój dom/mieszkanie. Wystarczy, że się włącza/wyłącza. Przy wielu mieszkaniach to już nie przejdzie, a temperaturę zasilania trzeba jakoś odgórnie regulować, np. sterownikiem z czujnikiem temp zewnętrznej. Najlepiej z naddatkiem, żeby starczyło dla zmarzluchów, a 'normalni' skręcą sobie termostatami. No i potrzebny jest zbiornik buforowy (wtedy piec pilnuje temp w buforze), jeśli blok nie jest podłączony do sieci ciepłowniczej. Oczywiście też mogę sobie zrobić sterowanie temp zewn. ale to kosztowo przerost formy nad treścią.

PS Chyba ok 10 lat temu ustawiłem wstępnie temp na piecu na 50 st i dotąd nie musiałem podnosić. W zależności jak zimno na zewnątrz grzeje dłużej albo krócej, ale u mnie te 50 wystarcza.