Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.05.2003, 00:03   #77
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Instrukcja instalacji dysków IBM z czasów UDMA 66 mówi wyraźnie, że napęd skonfigurowany zworkami jako Master należy podłączyć do końcowej, czarnej wtyczki na taśmie, a napęd skonfigurowany zworkami jako Slave należy podłączyć do wtyczki szarej (natomiast wtyczkę niebieską należy wpiąć naturalnie w płytę główną).

Nie wiem, może ma to znaczenie, może nie. Może to zalecenie na wyrost.

Nie tak dawno natomiast w jakimś piśmie komputerowym (nie pamiętam dokładnie, gdzie) wyczytałem, że odwrotne połączenie może w pewnych sytuacjach powodować kłopoty.

Wiem, że ludzie często mówią, piszą, i powtarzają głupstwa, więc za to ostatnie stwierdzenie nie mogę odpowiadać (a nie jestem elektronikiem/komputerowcem i nie mogę fachowo wypowiadać się o IDE) - mówię jedynie, że coś takiego wyczytałem, a że zgadza się to z oficjalną instrukcją poważnej firmy, zakładam, że w pewnych warunkach może to mieć znaczenie.
Jeśli ktoś ma kłopoty i ma napędy podłączone inaczej, co szkodzi spróbować odwrotnego połączenia? A może akurat...? (tyle, że ograniczenia długości taśm i rozmieszczenia na nich wtyczek często wymuszają podłączenie odwrotne do zalecanego - coś o tym wiem - długo kombinowałem, żeby to wszystko pospinać!
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post