Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.08.2026, 20:58   #5
QuestionAsker
Data rejestracji: 02.08.2026
QuestionAsker w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
Milleniata oficjalnie zbankrutowała i prawa do M-Disc przejeli wierzyciele , bardzo zwiększyli opłaty patentowe dla producentów - Ritek jedyny producent wersji DVD bardzo ograniczył produkcje i bardzo podniósł ceny . To samo dotyczy BluRay tylko że produkują je Ritek i CMC Magnetic (Verbatim) - jakościowo są już gorsze jak kilka lat temu i cenowo bardzo drogie.

Jeżeli archiwizacja na długie lata to tylko używałbym w wersji 25GB - wszystkie wielowarstwowe nośniki są bardzo skomplikowane w budowie i produkcji - dużo łatwiej ulegają zużyciu /uszkodzeniu / wady fabryczne .

Co do napędów - ceny nowych Pioneer odleciały w kosmos .. a nawet chyba wyżej ..
Szukałbym coś z 208/209/211/S08/S09/S11 -zdecydowanie trwalsze konstrukcje i solidniejsze w wykonaniu niż nowsze 212/S12/X12/213/S13/X13
Dziękuję za odpowiedź czary2mary.

Zauważyłem, że starszy sprzęt często jest lepszy, z biegiem ostatnich lat producenci obniżają koszty na lewo i prawo, więc nie dziwię się, że 208/209/etc są trwalsze.

Właśnie kupiłem używany Pioneer BDR-209DBK, aby zacząć nagrywać płyty M-Disc o pojemności 25 GB, zgodnie z twoją rekomendacją.

Kupię nowy Buffalo MediaStation BRXL-16U3 do skanowania jakości (LDC/BIS).

2 pytania:

1. Spośród dysków, o których wspomniałeś (208/209/211/S08/S09/S11) - czy są jakieś marki/modele, które są najlepsze/idealne do tego, co próbuję zrobić? (Długoterminowa archiwizacja na płytach M, najprawdopodobniej tylko 25 GB).

2. Kupiłem płyty M-Disc 25 GB na Amazon US, ale czy istnieje lepsze źródło do kupowania najwyższej jakości płyt M-Disc 25 GB?

Z góry dziękuję za pomoc.
QuestionAsker jest offline   Odpowiedz cytując ten post