Cytat:
Sprezyn napisa***322;(a)
Ale moze Andrzej cos Ci podpowie bo jest fachowcem
|
jaki tam ze mnie fachowiec

Powiem tyle, ze o zwyklych lustrzankach nie wiem praktycznie nic, a o cyfrowkach jeszcze mniej
A tak bardziej serio to naprawde moja wiedza dotyczaca sprzetu fotograficznego jest bardzo skromna. Uwazam, ze robienie podobajacych sie ludziom (a przede wszystkim mi samemu) zdjec jest wazniejsze niz ogromna wiedza na temat technik fotografowania i roznorodnosci sprzetu, ktory mozna do tego uzyc. Wiem rowniez, ze kiedy stane przed "problemem" kupna lustrzanki, to wtedy bede sie staral dowiedziec jak najwiecej na ten temat i wtedy na pewno zdobede potrzebna mi wiedze. Tak sama zreszta bylo przy obecnym aparacie, czyli wlasciwie zwyklym "glupolu". Fakt, ze nie takim do konca zwyklym, bo kosztowal niemalo i troche funkcji ma, ale w porownaniu do najprostszej nawet lustrzanki, jest on bardzo prymitywny. A mimo to spedzilem dlugie dni, a nawet tygodnie wertujac rozne czasopisma, przegladajac strony internetowe i chodzac po sklepach ogladajac i rozmawiajac na temat roznych modeli (to akurat bylo w stanach, gdzie te mozliwosci byly troche wieksze, ale nie zmienia to samego sposobu). I podobnie na pewno bedzie przy kupnie lustrzanki czy moze cyfrowki (bo mimo iz jeszcze 3 miesiace temu zaklinalem sie, ze nigdy nie kupie cyfrowki (bo co to za sztuka robic ciekawe zdjecia, kiedy mozesz zrobic ich sto i zostawic tylko to, ktore jakos wyszlo), to po zobaczeniu modelu Pentaxa, do ktorego dalem link wyzej, musialem troche zweryfokowac swoje poglady

.
W kazdym razie tak proponuje Ci zrobic. Wpisz w jakiejs wyszukiwarce slowo fotografia, poprzegladaj troche stron, ewentualnie rzuc okiem na jakies testy i pochodz po specjalistycznych sklepach i porozmawiaj ze sprzedawcami. Nawet jesli nie pomoze Ci sie to zdecydowac na konkretny model, to na pewno poglebi wiedze na temat tych aparatow i moze dokladniej bedziesz wiedzial, czego tak naprawde szukasz i co bedzie odpowiednie do Twoich potrzeb. A wtedy bedzie juz mogl zaczac sie rozgladac za konkretnym modelem. Powodzenia
ps: Mozesz rowniez wejsc na strone:
http://www.pentax.osw.pl/
Po lewej stronie masz kilka odnosnikow, wsrod ktorych jest takze forum dyskusyjne. Co prawda jest to strona Pentaxa, ale sa na tym forum ludzie, ktorzy na pewno doradza Ci wiecej w tym temacie.