Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.05.2003, 08:01   #7
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
Tyle krzyku o to, iż ten biznes opiera się o założenie, że nigdy wszyscy nie korzystają jednocześnie, nawet jak wszyscy mają włączone komputery i oglądają stronki to przez jakieś 5 sekund ciągną stronę a później czytają, odpowiadają tak jak ja teraz, odbierają poczte i czytają itd. A teraz weź sobie to samo 128kbps i podziel na 5 osoób i poobserwuj sobie. W miejsce naszego przykłądowego mapsajma, który przyjmijmy ściąga ponad 1GB danych na dobę, można spokojnie podłaczyć 30 lasek(z których każda tygodniowo ściąga w sumie 50MB), które siedzą na czacie, odbierają pocztę i oglądają stronki. Gdybyśmy sprzedali powiedzmy 10 łącz o przepustowości 128kbps takim ludziom jak mapsajm to by nam za***a* ponad megabit łącza, a my na tym samym megabicie możemy spokojnie posadzić 40 statystycznych klientów, którzy naprawdę komfortowo będą korzystali z netu.
fajna filozofia zdaje sie ze wszyscy dostawcy tak mysla - podpiac jak najwiecej bydla pod jak najmniejsze lacze i kasowac pelna stawke (a gdzie potrzeby klijenta)
tylko ze jest maly problem - np u mnie mamy 0.5Mb na ~20 kompow, kaza jest dosc popularnym narzedziem do poszukiwania plikow wiec czasami jak sie paru *****i zasiedzi to sprawdzenie glupiej poczty staje sie Mision Imposible
dostawca ma to w dupie bo i tak w praktyce konkurencji nie ma (2 firma swiadczaca net w naszym miescie jest warta, neo jest za drogie i nie ma zasiegu, pakiety internetowe - big )
niby cos tam robi ale jak net padnie to trzeba go ostrymi smsami poganiac zeby ruszyl dupe (przy zakladaniu lacza jakby go starsza Skarboka niepostraszyla to zapewne do dzis byl bym modem friendly )
poza tym niekazdy zawsze wchodzi tylko na jakies durne chaty/sprawdza poczte - co jak pol bloku zacznie zaciagac nowego direct x'a albo jakies tapety/darmowy fost i juz mam predkosc jak na ruskim modemie
szcescie ze niemamy u siebie rasowych mapsajm'ow bo juz wogole byla by padaka