Cytat:
paput2000 napisa***322;(a)
Tak sobie czytam ten post i czytam i chyba wtrące swoje 3 groszę.
Śmieszy mnie podejście niektórych providerów którzy sprzedając łącze o danej przepustowości tak naprawdę liczą że nie będzie ono wykorzystywane w pełnym zakresie. Niech sobie liczą, bo jeżeli okaże się że statystyczny użytkownik lokalnej sieci będzie swoje łącze wykorzystywał w szerzym zakresie to może okazać się iż wykupione stałe od monopolisty okaże się niewydolnę i wtedy trzeba by było zestawiać dodatkowe, ale to problem dostawcy internetu jeżeli w umowie mamy zagwarantowaną szybkość, co niekiedy jest luksusem - słyszałem tu i uwdzie że np. sieci osiedlowe nie gwarantują minimalnej przepustowości, a jeżeli tak to bardzo małą. Kiedy w sieci jest jeszcze mało użytkowników to jest dobrze, a potem to czasami padaczka - i co wtedy? Ano doją zestawione do granic możliwości minimalizując tym samym koszty bo po co sestawiać dodatkowe. Nie mówie też o innych utrudnieniach jak brak dostępu do pub. IP i poblokowane porty. Co to jest za internet. Przyszłość leży w szerokopasmowych dostępach opartych na ADSL gdzie nikt nie będzie wypominał że mu pasmo zażynam i że sobie w domu podłączyłem 5 komputerów, i dowolnie kożystam z mojego IP, stałego lub dynamicznego na wszystkich możliwych portach - no cóż w Polsce musimy jeszcze trochę poczekać, ale jak się doczekamy to wszystkie niepoważne sieci i providerzy z ich ograniczeniami pójdą do piachu.
W końcu mamy 21 wiek.
|
1. Za 90zł nikt Ci CIR'u nie da.
2. Jak jesteś taki mądry to proszę załóż sieć i dziel i wtedy się wypowiadaj.
3. Jak niepotrafisz sobie wyobrazić jaki to jest koszt to przeczytaj moje wyliczenia.
4. Jak kupuje sygnał od futrzaków 2Mbps za 2600netto to jak myślisz po ile musiałbym go sprzedawać, żeby każdy mógł ciągnąć nonstop

Podpowiem 2600netto+czynsz+zus+podatki+prąd+benzyna+pensje pracowników+zwrot kosztów podłączenia+jakiś zysk+inne i to dopiero podzielić na 16 osób po 128kbps=jakby tego nieliczyć wychodzi, że mapsajm musiałby płacić 300zł miesięcznie, a jak dobrze wiem nie znalazł bym klientów po takich kosztach.
LUDZIE TARGUJĄ SIĘ O KAŻDE 5ZŁ!!! DOPÓKI BĘDĘ MIAŁ TAKIE KOSZTY(A TANIEJ JUŻ SIĘ NAPRAWDĘ NIE DA) będzie to tak wyglądało. Jak Ci nieodpowiada to nie musisz z takimi kiepskimi firmami podpisywać umowy. Idź sobie w cholere do tepsy i baw się dobrze(tylko nie marudź, że już byś tak zrobił, ale tepsa nie ma możliwośći w twojej dzielnicy).