Dyskusja: plextor problem
Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.05.2003, 23:17   #5
Lee
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.05.2003
Lee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Yo
wyobraź sobie że ma to samotzn ten sam napęd i bardzo podobne objawy:
po włożeniu płytki napęd szuka jej karetka z laserem przesuwa sie od sroda aż na zewnątrz przy czym słychać dziwne trzaski.
Najdziwniejsze jest że jak przyblokuje karetke palce,m to czasem zaskoczy niestety bez pomocy no abla (czsemzaskoczy ale nie można nic prócz listowania katolgów, o dziwo raz udało mi się nagrać CDRW i wykasować ją, podczas nagrywania CDR laser gubi sie przy finalizowaniu lead in lead out i trz słychac trzaskanie karetki z laserem). Czasem bez pomocy załapie CD Audio i zaczyna odtwarzać jednak jakakolwiek próba sterowania tzn przejście do nast nagrania skutkuje ruchami karetki i pogubienim sie lasera (heh trzaski oczywiście obowiązkowo). Jeśli nie wykryje płyty czasem mruga dioda pomarańczowa a czasem zielona - ta druga licząc od pokrętła głośności)
Wysłałem go tu:
ALSTOR
03-301 Warszawa, ul.Jagiellońska 74, Blok E.
Tel. +48 (22) 675 45 10 w.151-155
Fax. +48 (22) 675 43 10
E-mail : serwis@alstor.com.pl
oni prowadza autoryzowany serwis i ..... powiedzili mi ze uszkodzona jest optyka - koszt naprawy około 450 zeta + VAT (S H I T) jest to o tyle dziwne że jak pomóc karetce to działa (listuje katalogi i czyta pliki, czasem znajdzie płyte jednak tylko listuje katalogi próba przeczytania pliku kończy się komunikatem o brudnym CD lub coś w tym stylu)- może ktoś wie coś wiecej w końcu tu sami fachowcy bez obrazy. Mi coś tu śmierdzi (chodzi o serwis) - szczerze mówiąc szkoda mi tego napędu (kostował ponad 1k zł) oczywiście jeśli mam go naprawiać wolę przerzucić się na IDE (juz 2gi raz sparzyłem sie na SCSI - pierwsza była Yamaha) no chyba że okaże się można go naprawić taniej max 200 zeta bo za minej niz 300 sa IDE i to całkiem niezłe np LiteON LTR-52246 mocno się zastananwiam właśnie nad nim - o ile nie zmieni się cena naprawy. Well mile widziane weszelkie sugestie i jakakolwiek pomoc
AVE
Robert
Lee jest offline   Odpowiedz cytując ten post