Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.05.2003, 22:52   #2
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wydaje mi się, że większość masowych producentów sprzętu robi go tak, by był "good enough" przy określonym koszcie i w ramach określonych widełek cenowych dla ostatecznego odbiorcy, tak, aby zaspokoić potrzeby 90 czy 95% odbiorców, dla których jest przeznaczony. Nie jestem wcale przekonany, czy "starają się tak, by było najlepiej" - chyba starają się tak, by było dostatecznie dobrze, tzn. by większość odbiorców nie miała zastrzeżeń, i by awaryjność sprzętu była na przyzwoitym poziomie. Pamiętaj, że perfekcja kosztuje, i to bardzo dużo. Na każdym etapie produkcji.
Oni, żeby sprzedawać całkiem dobre napędy po atrakcyjnej cenie, muszą produkować ich i sprzedawać bardzo dużo, czyli mieć dużo klientów, tzn. duża liczba ludzi musi uznać, że napędy te są dla nich wystarczająco dobre. I pod takiego właśnie masowego klienta, który oczekuje tylko tego, by urządzenie było wystarczająco dobre za sensowną cenę, wyroby te są robione. Muszą się one sprzedać przy minimalnych kosztach w maksymalnie dużej ilości. Wyjątkiem są stosunkowo nieliczne produkty niszowe, przeznaczone dla specyficznych odbiorców o szczególnych wymaganiach, dla których cena (a zatem i koszty produkcji) mają znaczenie drugorzędne.

Jeszcze 10 - 20 lat temu zdarzało się, że niektóre urządzenia były dziełem konstruktorów. Teraz są najczęściej arcydziełem księgowych.
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post