Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.05.2003, 00:26   #8
Ser_Visant
Bywalec

Data rejestracji: 07.05.2003
Ser_Visant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Andy2 napisa***322;(a)
To może ja zapytam konkretnie w czym to pomoże (zmiania biosu z ZPS6 na jakiś inny - nowszy) albo może w jakich przypadkach warto to zrobić. Jaką zmianę odczuję. Po za tym ile kosztuje przyjemność wizyty w serwisie, jeśli w czasie tej zabawy wyłączą prąd, a nie ma się UPSu?
Witam, jestem mądrzejszy już o kilka zaflashowań
1) zauważyłem że po zmianie bios-a z ZPS6 na ZS0P np. czarny dysan idzie 40x (było 12x)
2) wyłączenie prądu jest całkowicie "bezpieczne" źle zaflashowana nagrywarka "tylko" nie wykrywa się w BIOS, ale program flashujący ją widzi i można ponowić operację. (przetestowałem !!!)
Cytat:
Andy2 napisa***322;(a)
Jeszcze jedno pytanko z trochę innej beczki. Jakim kablem należy tą nagrywarkę podłączać? W panelu sterowania pokazuje mi, że moja chodzi w trybie Ultra DMA. Wystarczy taka zwykła taśma jak w starszych komputerach (chyba 38-żyłowa), czy musi być już ta gętsza (chyba 76)
Dzięki z góry za odpowiedź.
Kabel nie ma znaczenia (nie powinien mieć)
------------------
UWAGA!!!
przy flashowaniu porgramem MTKFLASH w wersji 1.66 operacja flashowania (u mnie) nie powiodła się... próbowałem wgrać stary bios - to samo - wysypywało się przy "6" update (liczy od 0-7)
byłem już bliski załamania nerwowego gdy wpadłem na pomysł ściągnięcia wersji MTKFLASH 1.48 i... bez problemu zaflashowałem najnowszy bios, potem spróbowałem jeszcze 2 inne i z powodzeniem !
NIE ŁADUJCIE BIOS-A wersją 1.66 - szkoda nerwów
Teraz jadę na ZS0P.
Kopia zapasowa (oryginalna) zrobiona - polecam zrobić !
Co do overburningu - na razie 100% OK
pozdro.
Ser_Visant jest offline   Odpowiedz cytując ten post