Cóż po takiej lekturze mnie tez udzielił się kiepski humor Sida .
Mnie osobiście zaskoczył totalny brak chociażby jednego szczegółu przemawiającego za bądź przeciw danego systemu .
Tą ankietę przeczyta prawdopodobnie sporo osób i niestety nie dowiedzą się dlaczego jeden system jest lepszy od drugiego.
Ktoś używa systemu tydzień inny miesiąc ***8230;jeśli owe ***8222;rulez***8221; XP czy 2000 ma polegać na tym ,że system działa i jeszcze się nie ***8222;wykraczył***8221; to mamy do czynienia raczej z farsą niż postem .
System to nie tylko instalacja GeForce-a i zintegrowanej karty muzycznej .
Chwaląc system w takiej postaci ,jak ma to miejsce na tym forum tworzymy jakieś bliżej mi nieznane nieporozumienie .
Rozumiem iż większość z Was traktuje zarówno sam temat jak i system jak zabawkę do celów rozrywkowych ,jednak warto pomyśleć o użytkownikach dla których komputer może posłużyć do np. pracy .
Nie wiem czy ktoś zadał sobie trud dogłębnego przetestowania systemu ,który w jego mniemaniu jest ***8222;the best***8221; ,nie wiem czy ktoś pomyślał o nietuzinkowych urządzeniach ,których którymi są problemy w systemie X ,nie wiem czy komuś w ogóle zależy na wydajności czy komforcie pracy .
W tym miejscu mogę tylko powiedzieć tyle : ***8222;czy wiesz że***8221; :
- Windows XP w ogóle nie nadaje się konfiguracji macierzy dyskowej RAID0 ?
- Windows XP kiepsko działa z kartami DVB ?
- Windows XP posiada błąd w interpretacji portu szeregowego ,przez co programy wykorzystujące transmisje tego portu nie zdolne są do poprawnego działania ?
- Windows XP jest niekompatybilny z wieloma programami ,doskonale działającymi w starszych systemach ?
- Windows XP pożera znacznie więcej zasobów niż starsze wersje systemu ?
- Windows XP jest znacznie wolniejszy w czasie kopiowania większych plików ?
- Windows XP po gruntownym przetestowaniu w pewnych punktach jest ,niewiadomo z jakich przyczyn wolniejszy od starszych systemów ?
- Windows XP w różnych konfiguracjach potrafi czasem znacznie obniżyć wydajność w D3D ?
To tylko niektóre mankamenty ,które dotyczą mojej i nie tylko mojej osoby .
Dodam iż te problemy nie są spowodowane nieudolna instalacja systemu czy tez sterowników .
Tak się składa iż te problemy wychwyciłem praktycznie od razu ,gdyż lubie wiedzieć na czym przyjdzie mi pracować .
Akurat z systemem tym mam styczność już pewnien czas (od wyjścia wersji ***8222;Crporate***8221;) poznawałem go miesiącami ,dlatego też optymizacja nie jest mi obca .Nigdy nie korzystałem z super ***8222;tweakerów***8221; ,które tak naprawdę nic nie dają .Zawsze kierowałem się moją skromną wiedzą oraz korzystałem z wiadomości userów rodzimych i zagranicznych (fora to naprawdę duży potencjał) .
Kilka problemów oczywiście udało mi się rozwiązać .Mój zaprzyjaźniony programista miał pełne ręce roboty - zmienialiśmy od podstaw programy ,które kiedyś stworzyliśmy ,a które działały bez przeszkód na Win98 i WinMe ***8211; a na XP odmówiły posłuszeństwa ***8222;myszkowanie***8221; po rejestrze ,kilka innych karkołomnych operacji ***8211; tylko po to aby zmusić to co kiedyś działało - dopoprawnego działania w WinXP .
Lista błędów i mankamentów WindowsXP niestety stale rośnie .
No ale to są tylko moje drobne potyczki ,jednak warto o nich pamiętać .Pisząc ***8222;najlepszy***8221; słowo to powinno jednak coś znaczyć.
To tyle w kwestii ***8222;ankiety***8221; .Dalsza część postu nie jest w ogóle związana i nie dotyczy tego tematu .
Jest jeszcze kwestia ,która nie powinna się tutaj znaleźć ale korzystam z okazji :
Niestety z kilku przyczyn jestem zmuszony ograniczyć moje wystąpienia na tym forum ,chociaż bardzo się przywiązałem do większości osób tutaj piszących .
Powodów jest kilka ,dotyczą one konkretnie mojej osoby więc chciałbym szczegółów oszczędzić .
Tak się składa iż moja walka z chamstwem ,pyskówkami oraz natręctwem słownym na każdym forum kończy się zawsze w ten sam sposób :
- ograniczeniem odwiedzin ,a w razie braku pozytywnego rezultatu rezygnacją .
Na tym forum poznałem wielu przyjaciół ,nowe znajomości zawsze cieszą .
Pozdrawiam zatem wszystkich życząc wytrwałości i cierpliwości ,której mi zabrakło .jaro
|