Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.05.2003, 02:44   #5
KlausM
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.04.2003
KlausM w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja za to nie słyszałem, żeby format "-" wypierał "+". Raczej na zagranicznych forach pisze się, że "+" ma lepszy marketig (wystarczy nawet spojrzeć na ich stronę www.dvdplusrw.org żeby przekonać się, że podają bardzo uzyteczne informacje np. kompatybilność odtwarzaczy z formatem "+", których o formacie "-" dosyć trudno się szuka)

"-" rzeczywiście jest może bardziej kompatybilny, ale jedynie z bardzo starymi odtwarzaczami (a te z racji ceny kupowali najzamożniejsi, których teraz stać na wymianę na nowe). http://www.cdfreaks.com/article/110/2

Poza tym nie zapomnijcie, że stacjonarne nagrywarki w większości używają formatu DVD+RW i to może być znaczący rynek wkrótce (ceny dosyć szybko spadają, pamiętacie pierwszego Philipsa w PL za 6999 PLN, a dzisiaj stoi na przecenie w MediaMarkt, bo nowsze są już o połowę tańsze).

Według mnie w Polsce popularność formatu wynika z cen nośników. Jeżeli DVD-R kosztuje 6 zł, a DVD+R prawie 15zł, to łatwo sobie można odpowiedzieć, który format w PL będzie popularniejszy. Co nie przesądza tym, który format jest "lepszy". "+" jest młodzym formatem i przez to nowocześniejszym (np. DVD+R i DVD+RW płytki nagrywa z minimalna prędkością 2,4x - to jest jednak zaleta, ma być zaimplementowana technologia Mt. Rainier - co możecie przeczytać w news'ie z 6.05.03 na stronie głównej). "-" też zły nie jest i może DVD Forum "unowocześni" ten format.

Rozwiązaniem są nagrywarki multiformatowe i nagrywanie DVD-R i DVD+RW, tych pierwszych ze względu na cenę, tych drugich ze względu na wygodę i szybkość. I na dokładkę czasami dobrze też jest mieć mozliwość nagrywania DVD-RAM, choć to duża wygoda, to jest problem z dostępnością nośników.

Ostatnio zmieniany przez KlausM : 11.05.2003 o godz. 02:59
KlausM jest offline