Cytat:
Kaziuk (25-09-2001 07:12):
Ja tez mam ciekawy problem z nagrywarka LG CED-8080B. Bardzo kiepsko radzi ona sobie z odczytem plyt CD-RW. Sprawdzilem ja na dwoch roznych kompach, ktore posiadalem (rozne plyty glowne i procesory) i zawsze bylo to samo - plyty CD-RW raz sa wykrywane a innym razem nagrywarka "pomiga" dioda i na tym koniec. Oddalem ja do serwisu a u nich jak na zlosc nagrywarka pracowala prawidlowo. Zachowanie takie jest niezalezne od tego czy plyty CD-RW zapisuje w multisesji czy tez za pomoca UDF. Z plytami CD-R radzi sobie rewelacyjnie. Szukalem juz pomocy na roznych forach i nadal nie wiem co jest grane. Mam jakies podejrzenia, ze moze to dotyczyc mocy lasera przy odczycie plyt. Plyty CD-RW posiadaja inna charakterystyke odbijania swiatla. Ale to tylko byc moze bezsensowne przypuszczenia. Czy slyszles jednak o jakiejs mozliwosci regulacji tej mocy w nagrywarce? Mnie sie gdzies kiedys cos obilo o uszy.
|
Niestety wiem, że takie coś jest możliwe tylko przy nagrywaniu płytek i to nie CDRW. Między innymi w CloneCD