Dyskusja: Audio CD
Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.05.2003, 14:04   #7
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
EAC - kilka uwag dla zaawansowanych
a) NIGDY nie zaznaczaj 'use c2 information for error correction' - ta opcja dziala tylko z dwoma napedami plextora - i z NICZYM wiecej - jest to zreszta napisane w readme - ale nawet ja przyznaje ze ciezko sie przez ten (bardzo uczony) tekst momentami przebic
b) ustawiony ofset nie ma nic do jakosci dzwieku - nie przejmowac sie tym - choc zawsze mile jest poczucie ze cos jest tip top
c) jesli plyta uparcie odmawia zrzucenia sie nalezy ustawic predkosc zrzucania na 4x - a nie 'actual' - paradoxalnie jset to duza roznica
d) najlepiej z dostepnych mi napedow z porysowanymi i 'trudnymi' plytami radza sobie liteony
e) to juz truizm - ale jesli ju zuzywasz EACa to nie uzywaj niczego innego niz Secure Mode...
f) pozostale ustawienia (gap detection itp) zmieniaj kiedy masz absolutna pewnosc ze wiesz co robisz - i ze jest to konieczne - wiem z doswiadczenia ze ustawienia defaultowe sa calkiem niezle - a roznice w jakosci sa albo zadne albo minimalne i dotycza tylko wyjatkowych przypadkow

Feurio
g) jesli w feurio nagrasz plyte z CD-TEXTem, nie zamkiesz plyty - a potem dograsz cos na nastepnych sesjach czesc czytnikow nie zobaczy CD-TEXTu - przestrzegam przed czyms takim - bo czasem czytnik widzi ze JEST cdtext a nie moze go odczytac i mieli plyte bez sensu
h) do feurio KONIECZNE jest sprawdzone i dzialajace ASPI - najlepiej werjsa 4.60 (force aspi) ktora juz pare razy zamieszczalem

ogolnie
i) plyty nagrywa sie wolno - aczkowleik prowadzilem ostatnio kilka eksperymentow - i np. na liteonie 48246s najmniej bledow c1 jest przy predkosci 12-16x... a nie przy 8x...
uwazam ze wielkim bledem jest nagrywanie BARDZO wolno - sprawdzilem pare nosnikow - nagrywane z predkoscia 4x wypalaly sie TRAGICZNIE (verbatim SUPER azo, VERBATIM azo, dysan (ritek) ) nagrywarki to TDK 121032, LTR 48246s, LG 32x... - sporo mi to dalo do myslenia - teraz robie testy na BETE wsesem - i wnioski moze niedlugo beda jakies konstruktywne
j) radze plyty audio trzymac w pudlekach - wiem ze to podnosi koszt przechowywania o 100% - ale oplaca sie to

koniec gledzenia