Cytat:
kepin napisa***322;(a)
Czy można skopiować grę PSX jakimś programem linuxowym. Jeśli można to chciałbym wiedzieć jakim i jak opcje poustamiać tak żeby działało. Wiem że linux nie jest najlepszy w kopiowaniu zabezpieczonych gier, jednak zabezpeczeie w PSX jest chyba proste.
Nie wiem czy w dobrym miejscu umieścilem temat, jak by co to niech ktoś go przemieści.
|
No wiec mimo tego, ze uzywa, linuksa to plyt zabezpieczonych pod nim nie kopiuje do tego celu zawsze uzywam windy i clona.Z tej przyczyny, ze nie ma w kazdym razie jak do tej pory nie slyszalem o takim programie, ktory by kopiowal zabezpieczone plyty.Bo niby po co komus kopiowanie zabezpieczonych plyt w linuksie skoro sam system jest darmowy.
Za to kiedys znalazlem pewnein artykul opisujacy kopiowanie uszkodzonych plyt.
W sumie zabezpieczenie w pewnym sensie mozna potraktowac jak uszkodzenie np bad sectors.
Wiec moze ci sie uda jesli tak to poinformuj na forum co z tego wyszlo.
oto text z tego artykulu
....Niektóre płyty cd mają uszkodzenia i nie da się zrobić zrzutu płyty przez Kopiowanie CD. Dla takich potrzeb opracowałem prosty skrypt o nazwie clone_iso, służący do robienia zrzutów kopiowaniem bajt po bajcie. Treść skryptu jest zamieszczona poniżej:
#!/bin/sh
set -x
mount /dev/cdrom
dd if=/dev/cdrom of=/home/CDR/obraz.iso conv=sync
umount /dev/cdrom
eject
Skryptem tym robię zrzuty płyt na dysk do katalogu CDR (którego jestem właścicielem) pod nazwą obraz.iso. Plik /dev/cdrom jest linkiem miękkim do urządzenia /dev/scd0 i w niektórych przypadkach jest konieczne wpisanie do skryptu tej nazwy zamiast /dev/cdrom. Dodatkowo w katalogu /etc/fstab musi być wpis przy cdromie, że user mogą montować napędy.....
Mam nadzieje, ze linuksem poslugujesz sie na tyle dobzre, ze nie sprawi ci problemu zrozumienie tego artykulu.