Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.05.2003, 10:33   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nieprawda

muzka zapisana w mp3 jest pozbawiona czesci informacji - dla upakowania wycina sie niektore rzeczy - np. wyskoie czestotliwosci (im wieksz pasmo tym wieksza musi byc dlugosc probki) wycina sie rowniez dzwieki ktorych 'ludzkie ucho nie ma prawa uslyszec' - sa to straty nieodwracalne

podnoszenie bitrate powoduje jedynie zwiekszenie rozmiaru - a powstajace luki wypelnia sie sasiednimi dzwiekami

naturalnie zapis w mp3 jest zapisem ZAWSZE stratnym - proponuje eksperyment - wziac mp3, rozkodowac do wav i zakodowac do mp3 - bitrate w sumie dowolny - i zrobic to 30 razy - po mniej wiecej 15 nie da sie tego juz sluchac

bitrate 320 jest faktycznie dobrym bitratem - zawsze to jednak jest stratne - przy niektoerych rodzajach muzyki jest to widoczne - np. zaawansowane elektroniczne techno, speed metal

jesli poszukujesz czegos do DOBREGO kodowania muzyki - polecam format MPC lub formaty bezstratne - np popularne APE

nie nalezy edytowac dzwieku edytorami - zwlaszcza takimi sobie - wiecej niz to ABSOLUTNIE konieczne - ze wzgledu na kwantyzacje cyforwego dzwieku tez jest to proces destrukcyjny

naturalnie wszystko kwestia gustu - ja kiedy mam do wyboru nie miec jakiejs muzy albo ja miec w mp3 64kbps to skacze z radosci ze moge sobie wogole posluchac - wiec jesli tobie brzmienie podkrecone edytorem odpowiada - to ja nie widze w tym nic zlego

ps. chyba zrobie artykulik o mp3/mpc/ape i kodowaniu... bedzie co robic a to sie jak widze moze przydac - co wy na to?