Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.05.2003, 20:10   #21
jack_soft
Bywalec

Data rejestracji: 12.01.2003
jack_soft w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
laser nie moze gubic cyferek - moze za to nagrac 'troche na bok' od spirali w ktora ulozone sa dolki... slaby czytnik nie poradzi sobie z duzymi odchyleniami

moze nagrywac dolki roznej dlugosci - i moze byc tak ze slaby czytnik bedzie mial problem z odroznieniem 'krotkiego' dolka ktory nagral sie troche dluzszy niz zwykle od dlugiego dolka

wypalajac za dlugo jeden obszar moze wrecz uszkadzac material - przepalac barwnik - moje obserwacje sugeruja ze nie nalezy wspolczesnych plyt (dostosowanych do duzych predkosci) nagrywac BARDZO wolno - 1x i 2x i 4x odpadaja... (ale to moje obserwacje)

producenci podaja dane bardzo na wyrost - wiadomo ze przecietny klient kupi plyte 52x zamiast 24x bo to przeciez 'mowsze i lepsze' gdy tymczasem w wielu przypadkach realna predkosc nagrywania plyty 52x jest niewiele wieksza niz 24x...

ps. 'dolki' to skrot myslowy - nie lapcie mnie za slowa
I tu się z tobą zgadzam zaobserwowałem to samo iż dzisiejszych płyt nie należy nagrywać wolniej niż 8X ponieważ nazwijmy to umownie że się "przepalają". Natomiast według mnie maxymalną prędkością zachowując stabilność i pewność jest 24X. Oczywiście zależy to też od nagrywarki ponieważ dla nagrywarki 52X -to będzie poniżej 50% wydajności i tu nagrywając 24X jest ok, natomiast na nagrywarce 24X to byłoby 100% wydajności i tu proponowałbym max 16X. Oczywiście to jest moje zdanie choć oparte na sporym doświadczeniu nie każdy musi się z nim zgadzać.
Pozdrawiam.
jack_soft jest offline   Odpowiedz cytując ten post