No cóż, chwilowo muszę wierzyć Ci na słowo, bo 8400 mam podłączoną do dodatkowego kontrolera IDE; aby wgrać stary BIOS musiałbym przepinać kabelki, a nie bardzo mam na to czas w tej chwili.
W każdym razie, nie dziwi mnie to, że odczyt RW jest wolniejszy od CD-R - to raczej normalne. Mówisz, że było 40x? No cóż, widocznie firma doszła do wniosku, że przy odczycie przy 40x jest zbyt duże ryzyko błędów - a może takie było wymaganie IBM, dla którego te napędy były dostarczane?
Gdzieś w jakimś teście porównawczym CD-ROMów widziałem, że testowano oddzielnie odczyt płyt CD-RW, a oddzielnie CD-RW-HS - okazało się, że są napędy, które płyty RW-HS odczytują wolniej (niekiedy znacznie) od zwykłych RW. Gdzieś niedawno widziałem jakieś uaktualnienia biosów do czegoś tam - nowe wersje dodawały możliwość odczytu płyt RW-US. I w sumie mnie to nie dziwi - są to w końcu inne nośniki.
Przy takiej wielkiej różnorodności nośników niewiele już jest mnie w stanie zaskoczyć... Generalnie jednak wygląda na to, że producenci napędów posunęli się jednak trochę poza granice technologii w wyścigu iksów. Zapis i odczyt z prędkościami maksymalnymi okazuje się jednak dość niepewny i stąd próby ograniczenia tych prędkości, ale w taki sposób, by napędowi nadal pozostały te iksy, które są argumentem przekonującym klienta do zakupu. Na sprzedawanie napędów 40x w chwili obecnej może sobie pozwolić chyba tylko Plextor

. Napęd 40x innej firmy jest już w tej chwili niesprzedawalny - choć może okazać się znacznie pewniejszy w działaniu od najnowszego 56x.