Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.05.2003, 20:17   #1
Teso
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.05.2003
Teso w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Problem z nagrywarką Teac W552E

Witam,

przepraszam, jeśli pytam o rzecz powszechnie znaną, ale spędziłem trochę czasu googlując i niczego nie znalazłem.

Chodzi mi o to, że za nic w świecie nie mogę zmusić nagrywarki do pracy w moim komputerze z Windows 2000 SP3. System operacyjny wykrywa ją poprawnie jako Teac W552E, mogę czytać płyty, ale żeby nagrywać... mowy nie ma . Po prostu nagrywarka nie figuruje na listach urządzeń NERO ani FireBurnera. Gdyby nie to, że program wyświetlający parametry napędu podał "Write CD-R: YES" chyba byłbym uwierzył, że rzeczywiście kupiłem czytnik. ^_^

Próbowałem różnych środków, od proszenia nagrywarki aby łaskawie zadziałała, przez zmuszanie Windows do ponownego wykrycia urządzeń na kanale IDE, reinstalację Nero, do ASPI Adaptec'a ściągniętego z CDRinfo.pl . Mój ostatni pomysł to najnowsze sterowniki do nForce 2. One raczej nie pomogą, ale uspokoją sumienie myślą, że zrobiłem wszystko co w mojej mocy przed przeinstalowaniem Windows. Chyba, że ktoś mi powie, co jest przyczyną moich problemów z nagrywarką. ^_^

Jeszcze jedno. Podczas skanowania płyty CD w programie Nero DriveSpeed (jest tam taka opcja która chyba nazywa się ScanDisc), nagrywarka zwraca całą, w ścisłym tego słowa znaczeniu, powierzchnię płyty jako uszkodzoną (Damaged). Przyznaje, że nie dbam najbardziej o moje CD-ROMy, czego szczerze żałuje i postanawiam się poprawić, ale żeby aż tak... ^_^ Odczyt zniszczonego nośnika powinien trwać bardzo długo, tymczasem całe skanowanie płyty zajmuje mniej niż dwie minuty.

Jeśli ktoś wie, czego mógłbym spróbować, proszę o odpowiedź. Jeśli porada będzie dotyczyć czytania FAQ i archiwów, z góry przepraszam.

-- Teso
Teso jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online