niestety nie mam ale zobacz na 4maxie obudowy Thermaltake Xsaser III
w nich sa te panele i cos tam widac ...
Cytat:
Mam taki termometr w domu i nigdy nie sądziłem, że może się przydać do kompa. Dzięki za podpowiedź.
|
nadaje sie do sprawdzania temp we wnetrzu obudowy
niestety procka i innych cielych elementow nie mozesz kontrolowac
za jego pomoca
ale za to wiem ile mam w pokoju stopni i jak jest cieplo w obudowie
Cytat:
Czekam na przypływ kasy, żeby kupić jakieś konkretne maty w 4maxie. Napisz jak się sprawdzają te, które zakładasz.
|
wiesz ja kupilem te Gąbki akustyczne
o rozmiarze 100x50
wlasnie skonczylem docinag i wyklejac - gabki sa SUPER bo od spodu maja juz klej
a teraz cos o efekcie
temperatura w pokoju 25 stopni
temperatura w wygluszonej bardzo dokladnie obudowie (zakleilem wszystko co sie dalo zakleic) wynosi 28-28,5 stopnia po godzinie pracy 3dmarka 2003
w obudowie siedza 2 barakudy, PIV, GF3 chlodzony pasywnie Zalmanem
poza tym 2 nagrywarki, 1 naped DVD, chipset GanitBay chlodzony pasywnie Zalmanem
temperatura procesora wzrosla o 1 stopien w stosunku do tego co bylo bez mat a wiec mysle, ze to w granicy bledy pomiarowego
temperatura dyskow bez zmian
a teraz o ciszy jaka panuje

zainstalowane wentylatorki
1. na procku - boxyowy skrecony na 1500 obrotow - 5V
2. na dodatkowej karcie zasilajacej - 5V
3. 80x80 w zatoczce z dyskami (przod obudowy) - 5V wtlacza powietrze z zewnatrz i pcha je przez dyski do wnetrza obudowy - super sprawa tak jest seryjnie w obudowie Chieftec
4. 80x80 w bocznej scianie obudowy - 5V - wtlacza zimne powietrze do obudowy - dmucha prosta w Zalmana na karcie graficznej i zaczepia o
procek i chipset
5. w zailaczy - 1700 obrotow - 12V

- nad tym jeszcze popracuje
pomimo, ze zainstalowalem 5 wentylatorow to cisza jest wrecz niesamowita - szkoda, ze nie mam jak sprawdzic ile to dB
powietrze jakie wylatuje przez zasilacz jest letnie
oczywiscie uzywam okraglych kabli i wszystki inne kable pospinalem

by zapewnic dobry obieg powietrza
PS
na wszelki wypadek mam jeszcze jeden wentylek w tylej scianie pod zasilaczem - chwilowo wylaczony ale w kazdej chwili mozna wlaczyc i wyciagac cieple powietrze na zewnatrz