Uważajcie przy zakupie kart Creative OEM!
Parę miesięcy temu stwierdziłem, że wbudowana w płytę karta jest do luftu, zwłaszcza, że nie daje dźwięku w DOSie.
Poszukałem więc na stronach Creative'a i stwierdziłem, że SB Live 5.1 Digital ma sterowniki emulujące dźwięk w DOSie. Poza tym, recenzje tej karty wskazywały, że ma zupełnie niezłej jakości dźwięk, itd., więc zdecydowałem się na zakup. Oczywiście nie wersji pudełkowej (po co mi te gry i pudełko?!), tylko OEM. Poszedłem do sklepu, kupiłem (w folii), włożyłem do kompa, chcę instalować sterowniki: na płycie CD nie ma żadnych sterowników do DOS'a, instrukcja też o nich nie mówi - a instrukcja ściągnięta z www Creative'a wyraźnie opisuje ich instalację. Poza tym zauważyłem, że moja karta jest jakaś inna niż na obrazku w jakimś piśmie, gdzie była recenzowana (tak samo wyglądała też karta na rysunku w instrukcji ściągniętej z sieci). Co jest, u licha?
Idę na www Creative'a, ściągam najnowsze sterowniki - a one odmawiają instalacji, twierdząc, że to niewłaściwy sprzęt.
No więc spróbowałem znaleźć sterowniki po symbolu modelu karty: SB 0220. Okazało się, że na stronach Creativa'a taki model (ani oprogramowanie do niego) w ogóle nie istnieje! Kupiłem podróbę?!

Za ładnie wygląda!
Szukam dalej. Wpisuję SB 0220 w Google - i dostaję linki do stron oficjalnego forum Creative'a, gdzie okazuje się, że nie jestem jedyny z tym problemem. Całkiem sporo zirytowanych nabywców SB 0220, którzy nie mogą ściąnąć żadnych sterowników...
Wreszcie znajduję odpowiedź moderatora - pracownika Creative'a, tej mniej więcej treści:
Wersja pudełkowa SB Live 5.1 Digital ma symbol SB 0100, i dla niej Creative świadczy pełne wsparcie techniczne. Karta SB 0220 to wersja OEM, sprzedawana firmom produkującym komputery i przeznaczona do montażu w tychże komputerach, i absolutnie nie powinna w ogóle trafiać do sprzedaży detalicznej. Jakakolwiek dalsza obsługa techniczna, w tym także zapewnienie uaktualnionych sterowników, przerzucone jest na producenta lub sprzedawcę komputera z taką kartą. Creative odmawia dostarczania do tych kart uaktualnionego oprogramowania. Chcecie mieć uaktualnienia - kupujcie wersje pudełkowe. Kropka. :o
Kartę oddałem, sklep przyjął i oddał kasę, twierdząc, że to dla nich zaskoczenie i nic o tym nie wiedzieli. Hm....
Później kilka razy jeszcze patrzyłem na sprzedawane w różnych miejscach SB Live 5.1 Digital OEM - przeważnie była to SB 0220, ale ku swemu zaskoczeniu zobaczyłem też ze dwa razy SB 0100! :o
W każdym razie, przy zakupie trzeba uważać, bo można mieć kłopoty z aktualizacją sterowników (chyba, że ktoś zna jakąś sztuczkę, pozwalającą obejść sprawdzanie modelu sprzętu).