Przez "okaleczenie" rozumiem przede wszystkim wypięcie się Creative'a na użutkowników tej karty. Wiem np. że podobno Compaq kupował te karty, i uaktualnione sterowniki można podobno pobrać ze stron właśnie Compaq'a.
Jak pisałem - ściągnięte ze stron Creative'a sterowniki do SB Live!5.1 Digital odmówiły instalacji przy posiadanej przeze mnie karcie SB 0220, na której było napisane jak wół: SB Live!5.1 Digital. Komunikat był prosty: niewłaściwy sprzęt.
Dlatego - wściekły na firmę Creative i jej podejście do klienta - oddałem tę kartę i kupiłem SB Audigy Player OEM - zapewnia to wszystko, o co mi chodziło (w tym emulację DOS'a, po małym oszustwie nawet pod ME, choć Creative twierdzi, że tylko w 95/98 ), a i tak była trochę tańsza niż pudełkowa wersja Live! SB 0100.
Zastanawia mnie tylko jedno: czy sprzedawcy o tym wiedzą i z pełną świadomością sprzedają ludziom takie karty, czy też są tego całkowicie nieświadomi? Bo wszyscy oczywiście wiemy, że wersje "niepudełkowe" nie są w ogóle przeznaczone do sprzedaży detalicznej i w żadnym wypadku nie powinny do niej trafić ^_^ ^_^