Dyskusja: Windows XP
Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.10.2001, 16:04   #5
sabor
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.08.2001
sabor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Zorro (09-10-2001 09:46):
Ja mam XP w angielskiej wersji. O polskich plikach jezykowych nie slyszalem. Polska wersja ma sie ukazac ok listopada czy grudnia. Chyba ze chodzi o pliki jezykowe do Nero bo one dzialaja ok.

NARAZIE
Polskie pliki sa, i mozesz ich uzywac odpowiednio ustawiajac obsluge jezyka, z tym ze cala winda jest po angielsku. Co sie tyczy winxp samego w sobie to kilka drobnych refleksji na tle windowsa 98:

nagrywanie plyt:
winxp nagrywa wszystko i dobrze. jezeli chodzi o obsluge programow to po zainstalowaniu odpowiednich sterow aspi (nie wszystkie dzialaja (np. force_aspi nie!)) cykaja wszystkie procz WinOnCD, niestety

obsluga multimediow i sprzetu:
praktycznie windaxp zainstaluje wszystkie niezbedne sterowniki, (ma bardzo bogata kolekcje sterownikow),

najwieksze problemy wystepuja ze skanerami, starsze niestety nie beda wpolpracowac z systemem wogole (brak sterownikow i uaktualnien)
filmy, muzyka, chodza plynnie i glatko (w porownaniu z w98)

szybkosc:...
...i tu niestety sie zawiodlem, u mnie np. kopiowanie plikow z partycji na partycje po winxp trwa srednio 2-3 razy dluzej niz w w98, gry chodza tez wolniej ale nie jest tak zle (szybciej niz w win2000)

winxp obsluguje tez wiecej gier niz 2000 np. nfs6 poszlo bez problemu, uruchamianie jest tez szybsze niz w 2000 i w98 przynajmniej u mnie

stabilnosc:
6+!!! najbardziej stabilny system z jakim mialem doczynienia! mam go od 1 mies i ani razu sie nie zamulil, ani nie zwiesil

podsumowanko:
osobiscie polecam, warto stracic troche wiecej czasu na kopiowanie, zmniejszyc troche ustawienia w grach na rzecz stabilnosci i profesjonalizmu. zreszta producenci teraz beda walic soft glownie pod xp, a win98 i xp odejdzie w zapomnienie czy chcemy czy nie