Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.05.2003, 11:15   #24
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niestety, nie znam XP, więc może ktoś inny udzieli konkretnej odpowiedzi. O ile pamiętam coś, co kiedyś czyałem, XP ma mechanizmy, które pomijają BIOS płyty głównej przy komunikacji z dyskami, dlatego chyba ustawienia w BIOSie są przez XP ignorowane... (tylko tak mi się wydaje - wymaga weryfikacji!)

Jeżeli masz sterowniki takie, jak Intel Application Accelerator, jest tam opcja Limit trybu transferu - jedyna, jaką można zmienić - pozwalająca wymusić niższy tryb transferu niż wybrany przez sterownik. Teoretycznie powinno zadziałać.

Niektórzy pisali też, że pomaga usunięcie z Menadżera Urządzeń sterownika IDE - gdy XP znajdzie go na nowo, powinny być właściwe ustawienia.

Kiedyś miałem płytę z chipsetem Intel Triton HX oraz nagrywarkę i CD-ROM LG - żadne z tych urządzeń nie obsługiwało UDMA, natomiast wszystkie - tryb DMA po zainstalowaniu sterowników Triones Bus Master pod W 95. Jednakże włączenie trybu DMA dla napędów Cd powodowało liczne kłopoty i ostatecznie musiałem DMA wyłączyć. Po wymianie płyty na nowocześniejszą, z chipsetem Ali Aladdin V, która obsługiwała UDMA 66, bez problemu mogłem włączyć tryb DMA dla obu napędów. Nowocześniejszy chipset i lepsze sterowniki lepiej sobie z tym radziły, a starsze urządzenia mają z trybem DMA kłopoty.
O ile wiem, trybów DMA jest 6: Single-Word i Multi-Word, każdy w wariancie 0, 1 i 2. Kiedy w starszych urządzeniach mówiło się o "DMA" było to jakieś ogólne nieokreślone DMA. Niewykluczone, że np. płyta główna obsługiwała Single-Word DMA 2, a napęd CD Multi-Word DMA 1. Jeśli tak rzeczywiście jest, nic dziwnego, że urządzenia nie potrafiły się ze sobą dogadać i trzeba było pozostać przy PIO.

Sterownik Intel Application Accelerator wyświetla dokładne informacje o obsługiwanych przez urządzenia trybach transferu: PIO, DMA SW, DMA MW, UDMA. Sprawdź, jakie tryby są obsługiwane zarówno przez chipset jak i przez napędy i wymuś odpowiedni, jeśli się da. W moim przypadku okazuje się, że chipset i845 nie obsługuje niektórych niższych trybów PIO i DMA, obsługiwanych dla odmiany przez napędy (ale na szczęście nie można ustawić takiego nieobsługiwanego przez chipset trybu!).