Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.06.2003, 16:23   #3
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Re: co sądzicie o Master Audio

Cytat:
Loknar napisa***322;(a)
CZesc!
co sądzicie o technologiach Master Audio/Advanced Master Audio ? CZy warto kupic taka nagrywarke jesli wypalam sporo plyty AUDIO? Czy rzeczywiscie roznica w jakosci dzwieku jest słyszalna?
loknar
witam
technologie polepszania jakości dźwieku posiadają:

1. Yamaha - Advanced Audio Master Quality Recording (AAMQR, w poprzednich modelach nazywało się to AMQR. AAMQR posiada tylko Yamaha F1).
Na rynku prakycznie Yamahy nie ma i nie będzie.

2. Plextor - VariRec.
Plextorki można kupić. VariRec jest m.in. w dostępnym na rynku Plextor PlexWriter Premium 52x32x52x.

Przydałby się więc ślepy test VariReca - nie robiłem, nie mam też Plextora. Sid pisał kiedyś
tutaj, że testy odsłuchowe wypadają słabo. Coś nie mogłem w necie znaleźć tych testów.

Za to przeczytałem test AAMQR YAMAHY F1. Autorzy testu stwierdzili, że dźwięk zapisany z uzyciem AAMQR jest najgorszy. To są wrażenia subiektywne, trudno dyskutować, ale śmiem wątpić w profesjonalizm tych testów. Dziwowali się oni, że zapis bitowy jest identyczny:

That means, to our CD reader, the distribution of pits and lands in these CDs mastered in different modes, are identical. This also means that there is no sufficient evidence to suggest that any one of the recording modes and speeds is better than or inferior to another, at least when reading on our CD-ROM using EAC.

Conclusion? Digitally (at the binary ***8220;0***8221; and ***8220;1***8221; level), the three discs are equal. Or at least, the same audio information can be retrieved / interpreted / derived using any of the three discs.

Też się zdziwiłem, czytając to kiedyś, bo nie wiedziałem na czym polega błąd jitter.
W wielkim skrócie: AAMQR jest technologią, która ma średnio o 30% zmniejszyć ilość błędów jitter. Technologia opisana jest m.in. tutaj (ang).
Natomiast błąd jitter.... Można poczytać tutaj, na cdrinfo . Przy czym od razu powiem, że w artykule z cdrinfo.pl należy przeczytać drugą część artykułu (z wykresami), czyli to, co autor pisze o "pierwszym, podstawowym i właściwym znaczeniu pojęcia synchronizacji (jitter)".

Po lekturze linków stanie się jasne, że zapis bitowy musi być identyczny, chyba że wystapią jakieś inne błędy. Oczywiście nie dowodzi to rzeczy przeciwnej - że ta technologia ma zalety.

Trzeba robić ślepe testy (ja je w końcu kiedyś zrobię).

A co do samego jittera... Znalazem niegdyś w necie wiele emocjonalnych i fachowych dyskusji o tym fenomenie. Nie sposób arbitralnie określić, czy zajmowanie się jitterem ma sens
Polecam np. stronkę www.jitter.de (ang). W prosty i wyczerpujący sposób tłumaczy czym jest jitter.

@Loknar - kup Plextora Premium, nikt go na razie nie ma na forum (?), ale wydaje się, ze to będzie bardzo dobra nagrywarka. Wątpię, żebyś zawiódł się. Ma on kilka przydatnych rzeczy do audio (test C2) oraz nieźle łamie zabezpieczenia, poczytaj np. dyskusję na cdfreaks

Plextor jest jednak drogi. Jesli wolisz taniej, to kup Liteona. Zwraca on także błędy C2 - w połączeniu z narzędziem WSES lub Kprobe masz świetną możliwość testowania nagranych płyt audio, doboru odpowiednich nośników, prędkości nagrywania itp

Szczegółów o modelach Liteon i WSES szukaj w innych wątkach - pojawiają się cyklicznie

Ostatnio zmieniany przez pali : 01.06.2003 o godz. 16:39
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post