|
No więc może ja się wypowiem odnośnie Intela (wiem ,wiem od "więc" się zdania nie rozpoczyna).
Po około 10 latach zdradziłem AMD .
Miałem po prostu dość ograniczeń .
Przechodząc przez kilkanaście procesorów AMD trudno było odczuć realny przyrost mocy obliczeniowej.
Rożnice oczywiście były ,jednak nie takie jakie mógłbym sobie tego życzyć.
Platforma AMD zawsze była związana z chipsetem VIA i tutaj chyba był pies pogrzebany.
Następujace po sobie w ostanim czasie specyfikacje KT266 ,KT333 ,KT400 niestety mało co nowego wnosiły .Oprócz obsługi wyżej taktowanych pamięci różnice w działaniu były mierne .
Podstawowa bolączka VIA - kiepski transfer pamieci .
Chociaż o płytach VIA można pisać bez konca zakończę może tą kwestie ,skupiając się na procesorach firmy AMD .
Pierwszym wydajnym procesorem ze stajni AMD był niewątpliwie Athlon .
Miałem już wcześniej do czynienia z K6 ,K6II ,K6III i wrażenie jaki na mnie wywałał Athlon było naprawdę przyjemnym doznaniem .
Oczywiście jak wielu z Was przeszedłem kilka modeli tych procesorow ,koncząc na 2200XP .
To co nakbardziej mnie zdenerwowało to jednak brak pomysłu na większe częstotliwąsci.ostatnie "chwyty" z częstotliwościami w AthlonXP oraz Barton bardzo mnie zasmuciły .
Kosmicznie wysokie numery na procesorach (PentiumRating - zanany z ukladow CyriX)przy jednoczesnym zastoju ,jeśli chodzi o częstotliwość dały mi odczuć iz coś zastopowało pomysły na nowe technologie .
W ostatnim czasie nawet cena ,która była glównym atutem firmy AMD wcale nie jest już task konkurencyjna ,jak to miało miejsce jeszcze rok temu .
Przykład:
AMD Barton 2GHz - 939zł
PIV 2.4GHZ HT - 930zł
Tutaj napewno rozlegną się głosy że taki Athlon 1700 przetaktowany o X MHz dorównuje w testach do PIV 2.4GHz ?
Nic bardziej błednego ...
Jeśli ktoś nie zasmakował w technoilogii "Hyper Threading" ,to jego mniemanie na ten temat jest całkowicie błędne .
Tearaz małe sprostowanie :
Jeśli ktoś komputera używa tylko i wyłacznie do gier i do słuchania muzyki to być może Athlon 1700 będzie wtedy porównywalny z PIV 2.4GHz.
Jeśli jednak ktoś używa komputera do prac typu :
-Video
-Grafika
Jeśli kogos drażni iż dwa ,trzy programy uruchamiane jednocześnie zatykają system ,wtedy PIV z HT będzie wybawieniem .
Rożnice w komforcie pracy oraz w szybkości przekonuja mnie iż siła leży w rozwiązaniach takich jak HT.
Przykład :
czas na kompresje dwóch filmów bez włączonego HT - 4 godziny
z HT - 3 godziny .Wszystko na tym samym procesorze ,w ktorym włączamy lub wyłączmy HT.
Dalej ,na płytach opartych o nowszy chipset Intela np. I875P mamy do czynienia z tzw. dual-ddr .
Tutaj także przewaga Intela jest ogromna - nawet nad chipsetami NForce2 ,ktore obslugują kombinację dukanałową.
Tak więc PIV w polączeniu z I875P+ DDR PC3200 daje komfort ,który po przejsćiu z AMD da się zauważyć gołym okiem .
Dodatkowo specyfika chipsetu to nowe technologie ,które będą wkraczać na rynek i będą coraz bardziej popularne :
SerialATA
SerialATA-RAID
itp. itd.
To wszystko oczywiście dostępne jest także na paltformach AMD ,jednak zawsze z małym opoźnieniem .
Kończe ,bo nie chcę przynudzać .
Oczywiście mogę te wywody potwierdzić przykladami z benchmarków
("Zebyscie chociaz jedna rzecz podali ktora Intel goruje nad AMD to byloby milo hehehe")
Jeśli będzie taka potrzeba to oczywiście na priva...
Takie testy jak :
kodowanie divx,mp3,mpeg2,odtwarzanie divx,mpeg2,transfer hdd,komfort pracy w Windows,transfer pamięci - tutaj znacznie lepiej radzi sobie PIV.
Pamiętajmy jednak iż procesor to nie wszystko ,wiele także zalezy od chipsetu płyty jak i od samego modelu płyty.
PS.
Mala ciekawostka dla milośników OC :
Modele PIV 2.4GHz z serii : "SL6WF" dają się podkręcić do 3.0GHz i to na zwykłym coolerze .Temperatura w "stresie" - 55 stopni.
Są "goście" ,którzy wyciągają z niego 3.3GHz mnie się to nie udało ...
jaro
Ostatnio zmieniany przez januszp : 06.06.2003 o godz. 00:01
|