@pavelblu,
rozumiem że nawiązujesz do jakiejś dyskusji z Sidem o tym, czy napęd RW 32x będzie 6 czy 7?
No cóż, już parę lat temu, gdy kupiłem pierwszą nagrywarkę, na liście napędów obsługiwanych przez Nero znalazłem napędy, które chyba nigdy nie istniały, przynajmniej w wersji produkcyjnej. I nadal tak jest. Wydaje mi się, że producenci napędów informują producentów oprogramowania (w końcu sami je potem od nich kupują, żeby dokładać do nagrywarek!) o swoich planach wprowadzenia nowych modeli i podają im specyfikacje urządzeń, które na razie nie wykraczają poza fazę prototypu. A potem część tych nagrywarek w ogóle nie trafia do produkcji.
W tym konkretnym przypadku prawdopodobnie Lite-On planował wypuszczenie nagrywarki 52x32x52 opartej na chipie MediaTek'a serii 6. Z jakichś powodów napęd taki nie powstał (a przynajmniej nie trafił do produkcji - może ze względu na całkowity brak płyt RW-US 32x?), a w międzyczasie MediaTek opracował i wdrożył do produkcji chip serii 7.
Swoją drogą, ciekawe kiedy te napędy pojawią się w sprzedaży, a jeszcze ciekawsze, kiedy dostępne będą płyty? Bo płyty 24x dopiero zaczęły się pojawiać - wczoraj kupiłem Memorex'y 24x.
Przy okazji, widziałem w sprzedaży w MM napęd Combo Lite-On'a - cena ok. 350 zł, o ile pamiętam. Może ktoś już wie coś konkretnego o tym urządzeniu (jakiś test)?