Jak pisałem - mnie kiedyś czarny wytrzymał chyba cztery czy pięć dolań, ale to już była lekka przesada. Nie wiem jak nowe naboje, ale moje spokojnie wytrzymują ze trzy cykle pracy (jeden oryginalny plus dwie dolewki) bez widocznego pogorszenia jakości.
Po czym poznać, że atrament się kończy? - niestety, zwykle dowiadujesz się o tym nagle, na przestrzeni jednej kartki papieru. Nagle pojawiają się niezadrukowane paski, a pod koniec strony już zupełnie brak druku. W przypadku koloru - to samo, tylko nagle pojawiają się paski innej barwy.
Bardzo ważne jest to, żeby nie dopuścić, by głowica zbyt długo "drukowała" na sucho - w systemie bubble jet atrament chłodzi dysze, które przy jego braku po prostu się przegrzeją, przepalą i przestaną działać. Fullmark wyraźnie o tym mówi w instrukcji napełniania i zaleca dolewanie atramentu gdy jest go jeszcze troszkę w naboju. Dlatego też należy bardzo uważać, by atrament nie skończył się np. w czasie drukowania 100-stronicowej pracy, kiedy to zwykle nie ogląda się każdej kolejnej strony wychodzącej z drukarki, tylko włącza się drukowanie i wychodzi do drugiego pokoju...
Niestety, ze wskazywaniem faktycznego poziomu atramentu jest bardzo różnie - moja drukarka nie ma żadnego programowego wskaźnika, tylko orientacyjny wskaźnik na czarnym naboju, który zresztą przestaje działać poprawnie po napełnieniu. Nabój kolorowy nie ma żadnych wskaźników. W starych HP serii 600 nabój czarny jest przezroczysty - ale też trzeba podnieść pokrywę drukarki, żeby to sprawdzić.
Tak naprawdę trudno ten moment wyczaić i na ogół człowiek przekonuje się o tym, że atrament się skończył, oglądając niezadrukowaną kartkę papieru - lub co gorsza cały ich plik, co na ogół oznacza konieczność wymiany naboju.
Zużycie naboju i jego nieprzydatność do dalszego napełniania można poznać po pojawiających się cienkich białych paskach, nierównym zadrukowywaniu, nieostrych, poszarpanych liniach, problemach ze szczelnością naboju po napełnieniu.
Ostatnio zmieniany przez puch : 11.06.2003 o godz. 01:54
|