Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.06.2003, 22:47   #2
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jedną z przyczyn ,mogły być ustawienia samego samego kodeka DivX .
Z doświadczenia wiem ,iż w przypadku kompresji w locie warto unikać wszelakich dodatkowych funkcji kodeka (deinterlace ,QP ,GMC ,Bidirectional) .
Być może przyczyną takiego stanu rzeczy okazało się złe ustawienie "frames/second" ?
Być może rozdzielczość ( w Twoim wypadku trochę niestandardowa - 340X276) ? .
Jeśli posiadasz procesor min. 500MHz można śmiało zastosować rozdzielczość 384X288 .
W koncu być może program ,którym "łapałes" kaltki okazał się nieodpowiedni .
Wiem ,że rożne karty tunera tv ,czy tez karty video różnie radzą sobie z roznymi programami .

Na koniec :
W najnowszym packu (DivX 5.05) w liście poprawek moiżna było wyczytać coś o zgrywaniu na żywo z zastosowaniem tego kodeka ,więc może chodzi tutaj o wesję samego kodeka ? .

Myślę iż przed przystąpieniem do poważnych prac (VHS-DivX) warto sprawdzić działanie aplikacji i kodeka dokonując krótkich (3-5min.) eksperymentów .Dopiero po upewnieniu się iz wszystko jest ok. przystapić do dłuższych sesji .

Tak czy inaczej cały czas wydaje mie się iż kodeki MPEG4 czy też DivX 3.11 ,3.22 lepiej sobie na tym polu (capturing w locie) radzą .
Pamiętam iz wersje 4.X oraz pierwsze wersje 5.X trudno wogóle było zmusic do poprawnego łapania klatek z VHS .Sytuacja poprawiła się od wersji 5.02 .
jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post