90% sukcesu w tym przypadku to "czysty" obraz dochodzacy do tunera tv czy VIVO .
Jakość pliku zgrywanego niestety jest od tego uzależniona .
Z postu wnioskuję iż sygnałem wejściowym bedzie tutaj zwykła antena tv bądź "kablówka" (ta druga znacznie lepiej się do tych celów nadaje).
Trzeba sobie uzmyslowić ,iż jeśli chodzi o zgrywanie do Divx wymagany jest obraz w miarę klarowny (bez tzw. efektu "śnieżenia") - w przypadku zakłoceń w sygnale może dojść do utraty przechwytywanych klatek (droped frames) .
Można oczywiście zastosować kompresję do MPEG ,jednak moim zdaniem jest to dużo gorsze rozwiązanie (jakość) niż w przypadku kodeka DivX .
Jakość głowic w tunerach tv daje wiele do życzenia ,dlatego jestem zwolennikiem wyprowadzenia sygnału (najlepiej - SVIDEO z "Euro" telewizora do SVHS w tunerze tv)bezpośredni z odbiornika TV do tunera tv bądź karty graficzneju z Video IN.
Rożnice w jakości ,jeśli chodzi o medele kart z wejściem video są niestety nikłe .Wplyw na to maja niewatpliwie tanie ,o zbliżonych parametrach układy instalowane na tych kartach .
Przyklad :
obecne tunery tv operają się na trzech modleach ukladów z serii BT878 ,Chrontel ...wszystkie te uklady są szalenie tanie a co za tym idzie ich jakość jest krótko mówiąc przeciętna .
Moje "zabawy" w tym temacie opierały się zawsze na :
- cyfrowy dekoder satelitarny (tutaj nie ma praktycznie mowy o utracie jakości ,jeśli chodzi o wyświetlany obraz)
- tuner tv PixellView
- kabelek połaczeniwy - SVHS-Euro
- DivX 3.22 lub MPEG4 - z czego ten drugi do dziś wydaje mi się jakościowo najlepszy do tego typu zastosowań .
Efekty ,chociaż rozdzielczość materiału kształtowały się na poziomie 384X288 były bardzo dobre .
(w razie potrzeby mogę przeslać lub udostępnić (www) jakiś teledysk (ok. 20MB) zgrany w ten sposób) .
Jeśli dysponujemy w miarę dobra jakością sygnału w przypadku anteny telewizyjnej ,śmiem twierdzić że efekt powinien być mocno zbliżony do mojego .
Warto dodać iż wymagania względem komputera kształtują się na poziomie 500MHz + stabilnie działajacy system .
jaro
|