"Rozmawiałem z dobrym znajomym - odradzał wynalazki typu SuperGrace. Lepiej wziąć Szfirkę 9100 64MB 128bit i do tego dołożyć tuner TV na śledziu. Ma rację?"
Twój znajomy ma racje - bez dwóch zdań .
"Głównie ma to służyć zgrywaniu bajek dla mojej Zosi, ale nie tylko - również jako taki trochę magnetowid. Czy to ma sens?"
Wykorzystywałem tuner tv jako magnetowid przez dwa lata .
Przy małym nakładzie finansowym efekty sa czasem lepsze niz "DivX-y" krążące w obiegu .
Na początek radziłbym jednak zaopatrzeć sie w DivX w wersji 3.22 + program FreeVCR .
Co do podłączenia karty poprzez Euro to nie jest to łatwa sprawa ,jednak roznice w jakości są dość spore (względem podlączenia standardowego - video in),wiec warto poeksperymentować .
Ustawienia ,jeśli chodzi o DivX 3.22 + capture są dość banalne :
"Key Frames" - 3
"Compresion Control" - MAx (czyli "100").
"Data Rate" - Max (czyli "6000").
W zalezności od rodzaju zgrywanego filmu (akcja ,kolory w filmie,itp.), plik końcowy osiągnie wielkjość ok. 700MB przy długości filmu 90min.
Wszystko to oczywiście po kompresji audio do formatu "MP3" - tą operację nalezy dopiero wykonać po zgraniu materiału .
Jednoczesna kompresja audio (MP3) oraz video (DivX) czesto kończy się rozstrojeniem synchronizacji ,więc audio nalezy zgrywac do postaci "wav" (PCM) .
Kompresji samej ścieżki audio dokonujemy na programie VirtualDub ,przy ustawieniu : "Video/DirectStreamCopy" (unikniemy powtórnej rekompresji obrazu) oraz "Audio/FullProcessingMode/Compresion/MP3 .
"(Tylko żebym jeszcze w międzyczasie pracę znalazł...)"
Żałuje że tutaj nie mogę pomóc ...
Swoją drogą mamy paskudne czasy ...
Okazuję się że żyć w naszym kraju na jakimś poziomie = kanciarstwo i delikatnie mówiąc przekrety .
Myśle iz rządzący naszym krajem problem bezrobocia mają gdzieś ,w końcu co to ich może obchodzić ? .
"Ach kończę walkę z Celeronem - czy 43°C (nie w sttresie) to aby nie za dużo?"
Biorąc pod uwagę panujące upały i prawdopodobnie zamknietą obudowe komputera to wynik ten jest naprawdę pozazdroszczenia ..
Napewno temperatura nawet gróbo powyżej 43 stopni nie zaszkodzi Celeronowi .
jaro
|