Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.06.2003, 00:51   #13
tower
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 09.05.2003
tower w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
Niestety, nie są tanie. Ale za jakość (i dodatkowe funkcje ^_^ ) się płaci. Przy okazji - sprawdź, czy nie kupujesz starszej 10x. Nie mam takiej, nie próbowałem, więc nie wiem, czy poszłaby z większą prędkością.
Mam dwie takie plytki TDK HS CDRW 4x 10x i równierz zapisywały się one 10x i postanowiłem dla ciebie jeszcze raz sprawdzić
W disc info jest
Manufacturer : unknown
Code : 97m10s00f
Disc Type : HighSpeed CD-RW
Usage : General
Recording Layer : Phase Change
Recording Speed : 4 X - 10 X
Capacity : 79:59.74
703 MB
Additional Capacity : n/a
Overburn Capacity : not tested

Płyta o której pisałem na początku
Manufacturer : Prodisc
Code : 97m32s10f
Disc Type : HighSpeed CD-RW
Usage : General
Recording Layer : Phase Change
Recording Speed : 4 X - 10 X
Capacity : 79:59.74
703 MB
Additional Capacity : n/a
Overburn Capacity : not tested
Mają one identyczną pojemność.

Ale teraz najlepsze:
Od mojego ostatniego wpisu na forum(chyba piątek) postanowiłem w ten sam piątek sformatować partycje z windowsem (xp pro) i zainstalować świerzego windowsa xp pro(robie to średnio raz na miesiąc). No i wyjechałem odpocząć nadziałkę. Teraz wróciłem z działki i płytka tdk 10x nagrała sie w nero z prędkocią 12x (700 MB w 7min)(włączyłem wyświetlanie prędkości chwilowej w nero w rejestrze).Dokonałem też pomiaru w neroCDspeed i wyszło średnio 12.03.W scandiscu ahead 100% zielonych pól. A jeszcze w piątek ne mogłem przekroczyć 10x
Natomiast płytka o której pisze od samego początku nagrywa się nadal 10x
Reasumując
TDK HS-CDRW 4x,8x,10x-nagrywa się 12x
Eproformance 4x-12x-nagrywa się 10x

Ostatnio (do piątku) nagrywałem również płyty CD-R hawk za 1.29 zł. Ustawiełem 40x a płyta nagrywała się 32x. Mocno mnie to nie drażniło przecież to strata tylko kilku sekund. Spróbowałem ustawić 32x i plyta nagrała się 24x. Zjawisko to tłumaczyłem sobie wbudowanym w nagrywarke systemem kontroli jakości nośnika(za 1.29!!!) jednak system ten zazwyczaj powoduje gwałtowny spadek prędkości do ok.20x tymczeasem w tych przypadkach nagrywarka zachowuje się jaby miala z góry zadaną prędkość o jeden poziom niższą.
tower jest offline   Odpowiedz cytując ten post