Dyskusja: Problemy Z 52246s
Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.06.2003, 15:47   #19
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam dość stary kontroler UDMA 100 Zoltrixa z chipem CMD (zwykły kontroler IDE, bez funkcji RAID), i obsługuje napędy optyczne bez problemu.
Na płycie głównej mam wbudowany kontroler RAID oparty na układzie Promise, i on obsługuje napędy optyczne kiepsko - maksymalna prędkość odczytu to 16x, a zapisu nawet nie próbowałem. Producent zresztą nie kryje tego, że kontroler ten przeznaczony jest głównie do obsługi dysków twardych, a nie napędów optycznych.
Można teraz kupić kontrolery oparte na chipach Silicon Image, ale nie wiem, jak one obsługują napędy CD. Proponuję przed zakupem dokładnie przeczytać instrukcję, ewentualnie FAQ na stronach producenta - informacja o marnej obsłudze CD powinna gdzieś się znaleźć, ale nie oczekuj, że wielkimi literami na pierwszej stronie - nikt się tym przecież nie będzie chwalił.
Spójrz też tu: http://www.cdrinfo.pl/software/stron...id=2179140233, ale nie wiem, cz informacja ta nie jest już odrobinę nieaktualna.
W każdym razie, przed zakupem kontrolera dowiedz się, czy obsługuje napędy CD lub zapewnij sobie prawo do wypróbowania i zwrotu, gdyby nie działał poprawnie.